Under mina år som mjölkproteinallergiker har jag saknat keso. Jag har inte saknat keso i form av smak, då keso i sig inte smakar något och jag har ”goda” minnen från slutet av 70-talet då min mamma körde någon form av kesodiet. Keso smakade fullständigt vidrigt och jag kunde inte förstå varför min mamma utsatte sig för detta. Så rent smakmässigt kan jag vara utan det. Dock har jag saknat att ibland tillsätta det i mat. Eller så får man tolka det som att jag blivit tillräckligt vuxen för att nu gilla smaken. Valet är fritt. Jag har kanske äntligen blivit vuxen!

Jag inledde 2021 med att fasta och efter att ha fastar i 8 dagar så längtade jag efter keso med blåbär. Ni som följer mig vet att jag fastar två gånger per år och det har inget med vikt att göra utan har med de hälsoeffekter jag får. Dessa hälsoeffekter är guld värda.

Min fibromyalgismärta minskar, jag sover som en gris och kommer in i djupsömn, jag får energi och blir pigg – så för min del mina fasteperioder värda så mycket. Så länge jag mår bra kommer jag att fortsätta.

Nåväl, åter år keso. Jag hittade Awsome Vegan Dad som är en fantastiskt rolig blogg och här fanns recept på mjölkfri keso. Så receptet är inte mitt eget utan all creed går till AwesomeVeganDad. Äter du vegansk mat är denna sajt guld värd. Du behöver tofu och du ska använda silkestofu som är en len och mjuk tofu.

Ingredienser:

  • 400 gram silkestofu
  • 4 dl soygurt
  • 2 msk citronsaft
  • Salt

Så här gör du:
Pressa så mycket vätska du kan från tofun. Jag la min under en stekpanna och den fick ligga där i 2 timmar. Soygurten hällde jag i ett kaffefilter och den fick samma tid på sig att bli av med överflödig vätska. Blanda tofu med soygurt, citronsaft och salt.