Dagen började med att Sofia och jag besökte ”Jättegrönt växtmarknad” i Gamla Linköping, vilket bjöd på många olika växter samt odlingsmöjligheter. Vi köpte på oss både rosor och örtväxter som passar till lägenheten. Inget går upp mot att odla själv och njuta av vackra blommor.
Efter att ha gått i solen och njutit blev vi båda sugna på fika och bestämde oss för att göra en alldeles egen och speciell rabarberpaj. I samma veva bjöd vi också över en vän som råkar älska rabarber.
Ingredienser
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 180 g mjölkfritt margarin
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl sirap
- 0.5 dl växtbaserad grädde
- 1 tsk kardemumma, malen
- 200 g rabarber
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200°c. Blanda mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke.
Mät upp 100 g smör, socker, sirap, grädde och kardemumma i en kastrull. Låt blandningen koka 5 min, rör om varsamt.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner 1/3 av mjölblandningen.
Tillsätt 80 g smör i resten av mjölblandningen och smula ihop med fingrarna. Fördela smuldegen i en smord pajform. Häll över blandningen från kastrullen. Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar och fördela ovanpå. Tryck till något. Vill du göra ett vackert stjärnmönster, skär rabarber i sneda bitar. Lägg 6 bitar rabarber med den smetsiga änden mot varandra. Tänk kortsida mot den snittade ytan. Gör sedan en till stjärna med en sjärnspets av den gjorda stjärnan. Jobba dig sakta framåt och använd stjärnspetsarna som en del av nya stjärnorna allt eftersom.
Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Servera med uppvispad växtbaserad grädde.