Kladdkakemuffins med chokladkola
En av Sveriges mest älskade sötsaker, här extra seg och med en härlig mild kola som pricken över i:et.
Introduktion
Om receptet
Av: Nicklas & Sofia
En av de mest bakade bakverken här hemma i Linköping är kladdkaka. Kladdkakan är enkel och smidig samt att den kan gräddas till den konsistens man vill ha den, seg, kladdig eller genomgräddad. För att få en liten förändring på denna delikatess valde vi att lägga till en kola med chokladsmak. Detta kom fram efter en diskussion om vi skulle bjuda på kladdkaka med grädde eller glass med chokladsås till fikat. Snacka om att denna kombo blev bra! Pricken över i:et måste nog ha blivit att det smakade sommar med färska jordgubbar och glass till.

Ingredienser
- 100 g mjölkfritt margarin
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 1.5 dl vetemjöl (går att ersätta med glutenfri mjölmix)
- 0.5 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Chokladkola:
- 75 g mjölkfritt margarin
- 1,5 dl växtbaserad vispgrädde
- 2 msk ljus sirap
- 1 1/2 msk kakao
- 1 tsk vetemjöl (går att ersätta med glutenfri mjölmix)
- 1 tsk vaniljsocker
Såhär gör du:
Muffins: Sätt ugnen på 160°c. Smält mjölkfritt margarinoch låt stå för att svalna. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål och knäck i ett ägg i taget. Rör ihop till en och tillsätt till sist margarinet. Rör ihop till en slät och smidig smet.
Placera ut muffinsformar på en plåt och fördela smeten jämnt i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Tag ut ur ugnen och låt svalna på plåten. Vill du ha en liten grop i respektive kladdkakemuffins, slå plåten lite lätt i köksbänken så sjunker de ihop något. Medan de svalnar gör du chokladkolan.
Chokladkola:
Rör ihop samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under omrörning tills kolan tjocknat. Kolla av med hjälp av kulprovet för att se att kulan håller ihop till en kola. Tag av från värmen och fördela jämnt över muffinsarna. Låt muffinsarna svalna helt och ställ sedan in i frysen i minst 1,5 timmar.
Servera helst direkt ur frysen eller låt muffinsarna stå framme max 5 minuter. De ska vara kalla, för då blir de extra sega. Servera med mjölkfri vaniljglass och skivade jordgubbar.


Det där lät ju hur gott som helst! Måste testas!
Hej Lotta. Jag måste också testa detta goa recept eller så låter jag son med sambo bjuda på detta när vi hälsar på dem …