Det här receptet på morots- och squashbröd bygger på samma princip som mitt krispiga bröd. Bara att röra ihop och sedan ska det vila i 12 timmar i kylskåpet innan det bakas av i ugnen.
Ingredienser:
- 50 gjäst
- 1 msk salt
- 2 dl sojadryck eller annan växtbaserad dryck
- 4½ dl vetemjöl
- 1 riven morot
- ½ riven squash
Arbetsbeskrivning:
Rör ut jästen med salt och ljummet vatten. Blanda i alla övriga ingredienser och rör ihop smeten. Degen ska vara lite klibbig. Sätt plastfolie över degen och sätt in den i kylskåpet.
Låt degen vila i kylskåpet. Jag lät min stå i 18 timmar och den var helt perfekt jäst när jag tog ut den.
Sätt ugnen på 200 grader och när ugnen är varm sätter du in en gjutjärnsgryta – med lock – i 30 minuter. När du har satt in grytan så tar du ut degen, häller ut den på mjölat bakbord och bara föser ihop degen till en rund cirkel. Du ska inte knåda degen. Lägg plastfolie över degen och låt den vila under tiden grytan står i ugnen.
Ta ut grytan och fös ned brödet i grytan. (Jag har lagt bakplåtspapper i grytan).
Sätt på lock och sätt in brödet i 30 minuter. När de 30 minuterna har gått så tar du av locket och låter brödet stå inne ytterligare 20-25 minuter.
Ta ut grytan med brödet och låt det kallna.