I början av året bokade jag en vinprovning med middag och i helgen var det dags – lagom till att vårsolen bröt igen och bjöd på helt underbart helgväder. Jag måste verkligen få tipsa om det här resmålet för vi har haft en helt sagolik weekend där servicenivån varit så hög. Det har gällt allt, från hotell till taxi och besök på Nordic Sea Winery. Vi har träffat så många glada, trevliga människor som verkligen älskar sina arbetsmiljöer och det smittar av sig på en själv, som besökare. Vi har gått med ett leende på läpparna från incheckning till avsked.
Vi tog tåget till Simrishamn och Österlen och checkade in på hotell Svea, med anor från 1840-talet. Man kan se att Österlenarna är mäkta stolta över sina konstnärer för det finns konst var man än vrider och vänder sig. Rummet var supercharmigt med havsutsikt och man kunde stå hur länge som helst i fönstret och bara titta ut över havet och nationalparken Stenshuvud i fjärran. Personalen var oerhört hjälpsamma och det kändes väldigt familjärt då välkomnandet var så varmt. Redan vid incheckning bekräftade de att de fått min önskan om mjölkproteinfri mat och att de vidarebefordrat det till vineriet.
På kvällen var det dags att njuta av god mat och dryck och vi hämtades upp av taxi som tog oss till Nordic Sea Winery, som är Simrishamn toppmoderna vineri och showroom.
Men först så väntade en rundvandring där vi fick reda på hur man framställer vin, från druva till färdig produkt. Vi blev guidade av Nordic Sea Winerys marknadschef som tog med oss på en imponerande vandring och vi fick veta att sex av Systemsbolagets tolv mest sålda viner framställdes i Simrishamn. Imponerande. Vineriet startade 2008 och 2014 öppnade Nordic Sea Winery för allmänheten och det är verkligen ett unikt besöksmål. De guidade turerna går genom vineriet och produktionen, vinodlingar och ekfatskällare och avslutas med vinprovning.
Personalen var mycket pålästa inom sitt område och den service som vi fick genom hela middagen och rundvandringen var imponerande. Jag kände mig verkligen sedd som födoämnesallergiker och maten var behandlad med största respekt.
Vi fick prova fem stycken olika sorters vin, två vita och tre röda.
- Crudo Catarratto Zibibbo, nr 4993, är ett friskt och fruktigt vin med balanserad sötma och som passar till asiatisk mat, som sushi. Det blev en favorit.
- Da Sergio Inzolia, Chardonnay, nr 72424, var det andra vita vinet med frisk smak med inslag av aprikos, mandel, lime och mandarin som passar till fisk och skaldjur. Jag har lite svårt för vita viner så det var bara ok.
- Poggio Nero Sangiovese, nr 72355, ett fylligt och kryddigt vin med tydlig bärighet som passar till pastarätter och ljust eller rött kött.
- CastelRosso Governe, nr 76066, en fyllig och kraftigt Sangiovese som passar till grillat, viltkött eller matigare kötträtter.
- Och så favoriten, Chunky Red Zinfandel, nr 74772 som är mycket fylligt och smakrikt med fatkaraktär med fruktinslag som svarta vinbär som passar till amerikanska rätter som hamburgare, grillar och revbensspjäll.
Till förrätt serverades olika delikatesser som rökt italiensk skinka, fänkålssalami, kryddat fläskkött och vinerna fick helt andra smaker när man åt de olika delikatesserna. Till varmrätt blev det tournedos med rödvinssås, picklad rödlök och blomkålspuré. Slörp! Och slutligen efterrätten en päronsorbet med ugnsbakat äpple och mandelspån. Allting var så gott och jag njöt av varenda tugga. Och allt mjölkproteinfritt.
Det har varit en toppenhelg och är som sagt ett resmål som jag verkligen kan rekommendera. Nordic Sea Winery har vårt paket här (ingen reklamlänk så det är bara att klicka) och det kostar 1675 kronor per person. Jag bokade vårt paket genom Secret Escapes (här är en reklamlänk, så kallad adlink) och sparade på det sättet 1100 kronor. Det finns verkliga pärlor i Skåne och Simrishamn, hotell Svea och Nordic Sea Winery är tre av dom.
Trackbacks/Pingbacks