När fantasin tryter så är köttfärs ett räddande inslag i vår familj. Blir det inte köttfärsbiffar så används det i lasagne, köttfärslimpa eller varför inte en god soppa. Jag älskar gulaschsoppa och det i kombination med ett glas fylligt röd vin har varit inledningen på många fina helger i vår stuga i Blekinge.
Veckan har som vanligt passerat in en rasande fart och träningen rullar på. Jag är helt övertygad om att jag kommer att fortsätta när min ”provmånad” är slut men jag skriver mer om detta på söndag.
Häromkvällen svängde jag ihop en riktigt god nötfärsbiff som fick ligga och puttra i en sås på ifraiche och ajvar. Biffarna smaksattes med oliver, svamp och ajvar och det blev sååååå gott. En riktig tiopoängare.
Var inte rädd för att krydda. Överlag tycker jag att många är alldeles för fega när de kryddar maten och det är väl också av den anledningen som jag inte skriver ut mått när det gäller kryddor. Smaken är som baken men med det vill jag säga att det är bättre att ta lite för lite än för mycket. Kryddorna ska absolut inte ta över men rätt sammansatt så blir det en fin kombination om man lyckas förena sött-salt-surt-beskt-unami.
6 portioner
Ingredienser:
- 800 g nötfärs
- 1 dl ajvar
- salt
- peppar
- 5 stora champinjoner, tunt skivade
- 2 rivna röda lökar
- 2 dl hackade oliver
- 1 ägg
- mjölkfritt margarin
- 1 liten burk ifraiche
4 msk ajvar
Arbetsbeskrivning:
Blanda alla ingredienser i en skål och forma till biffar. Stek på båda sidorna i mjölkfritt margarin så att de får fin färg. Lägg över i en ugnsform.
Vispa ihop ifraiche och ajvar i stekpannan. Smaka av och se om du behöver ytterligare kryddor. Häll över biffarna och sätt in i 175 graders värme i ca 15 minuter.
Serveras med ugnsbakad potatis och en gurk- och paprikasallad.