Både min familj och mina läsare måste tro att jag fått omättliga cravings för i kväll så körde jag ut alla ur köket för att få stå och  experimentera. Det har bakats för glatta livet men eftersom jag själv för tillfället inte provsmakar så får familjen stå för åsikterna 😉 Jag har verkligen saknat all matlagning i veckan. Jo, jag lagar mat var dag men det här med att väga är inte riktigt min grej och det gör att matlagning inte blir kul. Det blir mer ett nödvändigt ont för att få näring i mig.

Jag har börjat  kika på julrecept och hasselnötter, choklad och saffran hör verkligen julen till. Jag vill servera en chokladkaka med hasselnötter till jul och lyckades hitta ett recept som innehöll nutella.

nutella03

Oh my god. Var bara tvungen att göra egen nutella.

Ingredienser till nutellan:

  • 200 g hasselnötter
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1 matsked smält kokosolja
  • 6-8 msk vatten

Arbetsbeskrivning:
Lägg bakplåtspapper i en form och strö ut hasselnötterna. Sätt in i 175 graders ugn i ca 20 minuter. Ta ut och låt kallna något. Nu när det börjar krypa ned mot minusgrader tar det ingen tid alls att kyla ned mat i uterummet.

nutella01

Krama och gnid hasselnötterna i händerna. Skalet ska av från hasselnötterna och det går fort att gnida dem mot varandra så att skalet går av.

Lägg nötterna i en matberedare och kör på högsta hastighet i ca 5 minuter. Skrapa av kanterna ett par gånger. När du har fått ett ”hasselnötssmör” så tillsätter du övriga ingredienser. Blanda ytterligare någon minut. Smaka av – du kanske vill tillsätta mer socker eller mer kakao. Tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare variant (ska du använda nutellan till pajen så får den inte vara för lös).

nutella02

Ingredienser till pajen:

  • 40 st chokladrån Jätten chokladsmak från Göteborgs Kex
  • 8 msk smält mjölkfritt margarin
  • 3 msk råsocker
  • knappt ½ dl hackade hasselnötter

Arbetsbeskrivning:
Lägg chokladrånen i en matberedare och kör till du får en smulig massa.Blanda ned råsocker och smält mjölkfritt margarin och kör ytterligare någon minut.

Häll degen i en form med avtagbar botten och tryck ut den. Sätt in i frysen ca 10 minuter.

Ta ut formen och sätt in i 175 grader i ca 10 minuter. Låt kallna.

Bred ut nutellan på pajskalet. Strö över hackade hasselnötter och sätt in i frysen ett par timmar innan den serveras.

nutella04

nutella05