Jag måste få tipsa om en fantastisk bok vars handling är förlagd till Helsingborg. Jag lånade hem boken i fredags och har suttit begravd med näsan i den sedan dess. Släng ut alla familjemedlemmar, lås dörren och stäng av telefoner och tv – det här är en höjdarbok för alla oss som älskar kriminalböcker. Glöm inte att kolla så du verkligen låste dörren… och ringer någon på – öppna inte dörren…

bokrecension01

En träslöjdslärare hittas mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen ligger ett gammalt klassfoto från högstadiet, där hans ansikte har kryssats över. Polisen Fabian Risk, en av offrets gamla klasskamrater, dras in i utredningen.

Snart står det klart att mördaren har fler offer på sin lista. Vem är nästa offer som står på tur? Och vem är O.M – den osynlige mannen som ingen ser – men som rör sig i periferin. Och kommer en hel skolklass att dödas, en efter en?

Trots nästan 600 sidor är boken lättläst med korta kapitel. Den är oerhört väl skriven och jag kunde inte släppa boken eftersom jag ville veta VEM som var på jakt efter sina forna klasskamrater.

Författaren Stefan Ahnhem är en ny bekantskap för mig och han har arbetat som manusförfattare inom film och tv i över tjugo år.  Offer utan ansikte gavs ut 2014 och i år har han gett ut ”Den nionde graven”. Jag kan inte vänta tills jag får tag i den.