Oxfilén smälte i munnen. Jag har lånat receptet från recept.nu. Jag är ingen big fan av pommes frites och kommer troligtvis inte att laga det igen, men oxfilén och såsen var gudomlig.
4 portioner
Ingredienser:
- 800 g hel oxfilé
- salt
- svartpeppar
Marinad
- 5 st vitlöksklyftor
- 1 st grön chili
- 1 dl olivolja
- 1 st apelsin, skalet
- 1 st lime, skalet
- 4 kvistar rosmarin, färsk
- 1 kruka basilika
Bearnaisesås
- 250 g mjölkfritt margarin
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 dl vatten
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 st schalottenlökar
- 2 msk malen koriander
- 5 st äggulor
- 5-6 kvistar persilja
- salt
- peppar
Pommes frites
- 4 st bakpotatisar
- salt
- olja till fritering
Arbetsbeskrivning:
Marinad och oxfilé
Skala och koka vitlöksklyftorna i lite vatten tillsammans med chilin i 2-3 minuter.
Häll av vattnet och kyl ned. Lägg löken och chilin i matberedare och mixa tillsammans med resten av ingredienserna till en slät kräm. Vänd runt oxfilén i krämen och låt stå över natten så att köttet drar åt sig smakerna.
Bryn oxfilén runt om i stekpanna och salta den.
Stek den klar i ugnen på 80 grader tills den har en temperatur på 52 grader i mitten.
Bearnaisesås
Smält mjölkfritt margarin till din bearnaisesås.
Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint. Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och koriander i ca 5 minuter. Sila och låt svalna.
Vispa äggulorna och reduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
Tillsätt mjölkfritt margarin i en tunn stråle under vispning.
Tillsätt finskuren persilja och smaka av med salt och peppar.
Pommes frites
Skala och skär potatisen i stavar.
Koka den i saltat vatten i ca 10 minuter.
Ta upp den och torka av den.
Hetta upp olja till 170 grader i en fritös eller tjockbottnad kastrull.
Fritera potatisstavarna gyllenbruna. OBS! Se till att ha kall olja till hands att hälla i friteringsoljan ifall den skulle bli för varm.
Trackbacks/Pingbacks