Jag har fått dille på snittblommor och har handlat hem en massa fräscha blommor, som får lysa upp mitt sinne när vi plockat bort adventsljusstakarna. Längtar så efter våren, sol och värme. Annars så allting bra, jobbet har kommit igång igen och är lite avundsjuk på Nicklas som sticker iväg till Rom i början av februari. Jag får också börja kika på resor till mig och äkta hälften.

Här kommer en riktigt smarrigt rätt, om du vill äta gott till helgen. Mustig oxfilé med parmaskinka som serveras med en härlig portvinssky och potatis- och jordärtskockskaka. Det är verkligen skillnad på kött. Tidigare år har vi handlat oxfilé i vår matbutik men i år gav vi oss iväg till Ekerödsrastens köttbutik och handlade hem oxfilé. Vilken skillnad. Köttet var så mört och det nästan smälte i munnen. Genom att linda in köttet i parmaskinka så får oxfilén en fin sälta, så köp gärna en liten dyrare parmaskinka. Ett bra steksnöre och ugnstermometer kommer man också långt med. Jag tillagade rätt mycket oxfilé för bara två personer men det är så gott att använda till en pytt i panna dagen därpå.

Portvinsskyn och potatis- och kronärtskockskakan kan göras i förväg och sedan värmas på innan servering. Själva köttet tar inte heller lång tid utan jag förberedde det så långt att jag brynt det, och sedan satte jag in det i ugnen under tiden vi åt förrätt.

6 portioner

Ingredienser:

  • 800 g oxfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 paket parmaskinka
  • steksnöre
  • mjölkfritt margarin
  • cirka 1 dl portvin (jag hällde skvätten som var kvar i flaskan)

Så här gör du:
Putsa oxfilén, salta och peppra köttet. Linda runt parmaskinka och bind ihop hela härligheten med steksnöre. Bryn köttet runtom i mjölkfritt margarin. När köttet är brynt häller du på cirka 1 dl portvin som får koka tillsammans med köttet i cirka en minut.

Stick in en köttermometer i köttet. Lägg över köttet i en ugnsform och häll på portvinsskyn Sätt in i 175 grader tills köttet når en innertemperatur på 60 grader. Eller den temperatur du nu föredrar. Vira in köttet i folie och låt vila i cirka 15 minuter. Under tiden värmer du potatiskakan och skyn.

Vid 50-55 grader är köttet rare, dvs blodig/röd. Medium når du vid 60 grader då köttet är lätt röd/rosa och vid 65 grader är köttet lätt genomstekt.

Portvinsskyn

Ingredienser:

  • 250 g varmrökt fläsk
  • 1 ask champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl portvin
  • oxfond
  • mjölkfritt margarin
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Finhacka fläsk, champinjoner och schalottenlök och bryn det i mjölkfritt margarin. Häll på portvin och smaka av med oxfond, salt och peppar. Det blir en härlig portvinssky som du serverar tillsammans med köttet. Vill du ha en fastare sås, så reder du av med lite potatismjöl.

Potatis- och kronärtskockskaka

Den här potatis och jordärtskockskakan är så lätt att göra. Jordärtskocka är jättegott och är faktiskt släkt med solrosen. Den innehåller massor av mineraler och vitaminer. Den har en hög halt av vitamin C och K samt kostfibret inulin. Smaken påminner lite om svartrot och passar mycket bra tillsammans med potatis att göra gratäng av.

4 portioner

Ingredienser:

  • 500 g jordärtskocka
  • 1 kg potatis
  • 75 g smält mjölkfritt margarin
  • Cirka 2 dl havregrädde
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Skala jordärtskocka och potatis. Riv på rivjärn. Smörj en pajform och lägg på ett lager jordärtskocka och potatis. Salta och peppra. Lägg på ett lager till och varva kryddor och rivna jordärtskockor och potatis i formen. Avsluta med att trycka till med handen. Häll på smält mjölkfritt margarin och cirka ½ dl havregrädde.

Sätt in i 175 grader och efter 15 minuter känner du av om du behöver tillföra mer havregrädde. Fortsätt känna av var 15 minut. Efter cirka 1 timme är kakan klar och du kan ta ut den. Går bra att göra i förväg och kan värmas i ugnen cirka 15 minuter innan servering.