När min mamma ringer och bjuder på lunch så brukar hon fråga vad vi vill ha – och då blir svaret nästan alltid – palt. Vi har bjudit våra utländska studenter på palt och alla tycker om det. Så enkelt – och så gott. Mamma har inte fläsk i palten, utan serverar det vid sidan om. Servera också lingonsylt till.
Jag gjorde bara en liten sats till sonen så dubbla receptet om ni är flera.
2 portioner
Ingredienser:
- 1 ägg
- 2 dl vatten
- ½ tsk salt
- 1 dl havregryn
- ca 3 dl vetemjöl
Arbetsbeskrivning:
Rör ihop alla ingredienser till en smet. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i palten (använd en sked och lägg ned klickar i vattnet). Koka mellan 10-15 minuter, beroende på hur stora de är.
Ät och njut med rimmat fläsk och lingonsylt.
Blir det palt över så är det jättegott att steka upp dagen därpå.
Det är ju klimp!
Det finns nog lika många paltrecept som det finns mammor som kokar palt 🙂