Fredag!!! I går kväll när jag satt och rensade bland mina inlägg och hittade jag faktiskt ett recept som skrevs 2015, men av någon anledning glömde jag publicera det, så det passar bra att jag publicerar det idag. Men gud vilken tråkig bild, ja ja. Det är bara att stå ut, Huvudsaken är att maten smakar bra. Pannbiff med lök är så, så gott och jag ser alltid till att steka extra mycket lök som jag kan frossa i. Blomkålsmos är en annan favorit och jag blandar min mos med potatis, men det går precis lika bra att bara göra mos av blomkål. Just köttfärsbiffar är så enkelt att variera i smak och jag, som förutom lök, också har en svaghet för ajvar, blandar gärna i en klick i smeten. Har du testat att riva i äpple i köttfärssmeten? Det blir mumsigt.

Så, vad har du för roliga planer i helgen? Jag har varit alldeles för lat under veckan som gått, vilket innebär att jag måste ta tag i alla måsten som ligger och väntar på hemmaplan. Det blir mycket tidig uppgång i morgon bitti då jag börjar morgonen med möte, därefter hem och dags för vårt gemensamma projekt men efter det, då ska huset röjas.

pannbiff

4 portioner

  • ½ dl panko
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • ca 600 g blandfärs
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 2 stora röda lökar
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • vatten
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 4 potatisar (kan uteslutas)
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Så gör du:
Blanda panko, ägg och vatten och låt det svälla ett par minuter. Blanda ned färs och kryddor. Forma till 4 biffar och stek i mjölkfritt margarin. Lägg upp i en ugnsform och ställ in i ugnen så det håller sig varmt.

Skala och skiva löken tunt. Bryn den i mjölkfritt margarin. Häll på lite vatten (ca ½ dl åt gången) och låt vattnet koka in. Upprepa 2 gånger. Lägg sedan i ytterligare en klick mjölkfritt margarin och låt löken bryna en stund till. Lägg på biffarna.

Skala potatisen. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar. Koka i ca 10 minuter. Häll av vattnet men spara det. Kör med en stavmix så du får en slät massa. Blanda i kokspadet (lite åt gången) så du får ett fast eller ett litet lösare mos. Krydda med salt och peppar.