Efter nyår passade vi på att handla hem en stor bit rökt julskinka som var nedsatt till 29:-/kg. Jag ångrar att jag inte handlade hem ytterligare en bit rökt skinka (kokt finns fortfarande kvar i butik) men det måste ha varit fler än vi som passade på att handla då den rökta var slut nästkommande dag. Det är perfekt att använda kvarbliven julskinka till matlådor och vi gjorde bland annat en stor sats skinksås som serveras till pasta. Jag föredrar rökt julskinka framför kokt då jag tycker att den kokta är rätt menlös i smak.
Till receptet används inga speciella mått utan här får du känna efter beroende på hur mycket du gör. Jag gör inte heller såsen för rinnig utan den ska i princip bara koka ihop med växtbaserad grädde, men återigen – det är en smaksak. Vill du ha mer såskänsla, tillsätt då mer växtbaserad grädde.
Ingredienser:
- Lök
- Rapsolja
- Rökt julskinka
- Tomatpuré
- Chiliflakes
- Växtbaserad grädde
- Vatten
- Salt
- Pepparmix
Så här gör du:
Strimla löken och stek den i rapsolja. Strimla julskinkan och lägg ned den i stekpannan tillsammans med löken. Stek tills skinkan får färg. Rör ofta.
Fös skinka och lök åt sidan i stekpannan och fräs tomatpuré några minuter i stekpannan. Det gör att du får fram lite sötare smak då sockret karamelliseras. Blanda därefter tomatpuré med skinka och lök. Tillsätt chiliflakes.
Häll på växtbaserad grädde och vatten (2/3 växtbaserad grädde och 1/3 vatten). Låt koka ihop några minuter under tiden du kokar pastan. Smaksätt med salt och peppar.
Häll vattnet av pastan och blanda pastan med såsen. Ät och njut.