Älskar du pekannötter? Då kommer du att vilja baka den här gluten- och mjölkfria pekannötspajen. Den är så fantastiskt god, men ha inte för bråttom att äta upp den. Pajen är som godast att äta dag två och tre. Jag tog en skiva igår och den var god, men idag, efter att ha stått och gottat till sig, var det som att himmelriket öppnade pärleporten och spelade i gommen. Jösses, så gott.

Pekannötter påminner om valnötter, men är mildare och sötare i smaken.Jag har lite svårt för valnötter men älskar pekannöten. Fettet i pekannöten sägs hålla fettförbränningen på topp. Nötterna innehåller 72 % fett (varav 63 % omättat fett), 14 % kolhydrater (varav 10 % kostfiber) och 9 % protein.

Strax efter att jag kom hem i fredags, efter jobb, ringde det på dörren och då anlände den mat jag beställt från mat.se. Tycker det är så praktiskt att beställa hem mat till dörren, speciellt de veckor då mannen jobbar eftermiddag. Jag har svårt att bära på grund av min fibromyalgi, så är så glad att jag kan klicka hem och få maten levererad till dörren. Är du själv sugen att testa att handla hem från mat.se så får du 170 kronor att handla för, om du klickar på den här länken(Reklamlänk)

Bland mina matvaror  fanns ingredienser till gårdagens pekannötpaj, men jag insåg att jag varit för ekonomisk eftersom jag beställt pekannötter med skal. Och inte en nötknäckare i huset, men det gick precis lika bra att använda en hammare.

Originalreceptet kommer från hemsidan ibsmat, som har fantastiskt fina recept för alla med ibs baserat på kostbehandlingen Fodmaps. Tack för ett jättegott recept.

Pajdeg

Ingredienser:

  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 msk fibrex
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 125 gram mjölkfritt margarin
  • 4 msk vatten

Så här gör:
Blanda alla ingredienser förutom mjölkfritt margarin och vatten. Blanda i det mjölkfria margarinet och arbeta med fingrarna tills alla klumpar är borta.Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en smord pajform.

Låt degen vila i kylskåpet i  40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i ugnen cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.

Kolasås

Ingredienser:

  • 125 gram mjölkfritt margarin
  • 2 msk bovetemjöl
  • 2½ dl ljus sirap
  • 1½ dl socker
  • 1/2 tsk salt

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och sjud ett par minuter under omrörning. Ta av från plattan och låt svalna.

Fyllning

Ingredienser:

  • 150 g pekannötter
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
Hacka pekannötterna grovt. Vispa äggen lätt. Blanda ner ägg och vaniljsocker i kolasåsen. Rör ner nötterna försiktigt.

Häll smeten i pajskalet och fördela nötterna jämnt i formen. Grädda i 35-40 minuter på 175 grader.

Pajfyllningen ska vara fast, men pajen bränner lätt. Om pajen börjar bränna, lägg på aluminiumfolie och grädda vidare tills fyllningen stelnat.

Låt pajen svalna. Allra godast är den dag 2 och 3.