Hej mina vänner. Orkar ni med ett julrecept fastän tjugodag knut snart passerat?  Jag gick igenom ett par recept och hittade ett recept jag glömde lägga upp – en riktig härlig kaka med smak av  jul –  så jag chansar och lägger ut det – för visst älskar ni pepparkakor?

Och jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag gjorde receptet, om jag nu överhuvudtaget tänkte, då jag gjorde botten glutenfri och sedan gjorde jag frostingen med havre. Ja, ja. Det kan inte bli rätt alla gånger.

När du smaksätter tårtan, smaka av för jag har i betydligt mer kryddor än vad jag skriver i receptet, då jag gillar smak av ingefära och kanel. Tillsätt mängden jag skriver och vill du ha i mer smak, go nuts 🙂

Och tyvärr finns det ingen bild på hela kakan för den försvann när jag vände ryggen till.

 

Ingredienser:

  • 225 g mjukt mjölkfritt margarin
  • 200 g mörkt muscovadosocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl sojamjölk
  • 500 g glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk muskotnöt

Så här gör du:
Vispa mjölkfritt margarin och muscovadosocker till en pösig massa. Tillsätt ett ägg i taget.

Rör därefter i resterande ingredienser.

Häll upp smeten i en smord form (jag smorde med olja och bröade med kokosflingor). Sätt in kakan i 175 grader i cirka 40 minuter. Känn efter så att kakan är torr i mitten.

Ta ut formen, stjälp upp och låt kakan kallna.

Frostingen:

  • 1 förpackning (0,5 dl) oatly ifraiche
  • 1,6 l florsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g krossade pepparkakor

Så här gör du:
Rör ihop alla ingredienser till frostingen.

Dela kakan  i tre delar och bred ut en tredjedel av frostingen på varje bit (en tredjedel skall alltså täcka kakan).

Ställ kallt innan servering.