-Reklamsamarbete med min egen butik – ishokuju.se-

Jag har varit så sugen på ramen och föll sig inte bättre än att Nicklas med sambo tillbringar höstlovet hos oss, så vi bjöd hem Emma med sambo för en riktig ramenkväll (originalrecept kommer från Allt om Mat). Det tar ett par dagar att få till en riktigt god ramen, men det egentliga arbetet började egentligen när jag skulle hitta alla ingredienser. Det finns butiker på nätet som säljer allt du behöver, så googla, om du inte har en asiatisk butik nära dig.

Börja med de picklade äggen minst tre dagar innan du ska servera ramen. Äggen är riktigt goda och ju längre du picklar dem, desto krämigare blir äggulan.

Ramenbuljongen kokas 1-2 dagar innan servering (eftersom köttet ska marineras 12 timmar EFTER att det kokat i buljongen). Doften av den kokande ramenbuljongen gav oss verkligen flashbacks, för det är precis så det luktar när man kommer in i en ramenrestaurang i Japan. Härliga minnen 🙂

Det blev en kväll med många glada skratt. Maten var så god  och hade det inte varit så mycket jobb med att få till en god ramen, så hade jag gärna ätit det flera gånger i veckan 🙂

Ramenskålar från ishokuju.se

Till ramen drack vi ett gott, vitt vin, koreansk soju och öl.

Receptet är beräknat för 8 portioner

Sojapicklade ägg till ramen

Ingredienser:

  • 8 ägg
  • 8 msk japansk soja
  • 8 msk risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk ingefära – grovt hackad

Så här gör du:
Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen ca 3 min. Spola av äggen med kallt vatten.
Koka upp soja, risvinäger, socker och ingefära i en kastrull. Låt svalna.
Skala äggen och lägg ner i marinaden. Låt marinera i kylen ca 3 dygn.

Ju längre du marinerar dem, desto krämigare blir äggulan.

Tallrik från ishokuju.se

Ramenbuljong

Ingredienser:

  • 6 l vatten
  • 4 ark kombualger
  • 16 shiitakesvampar – torkade
  • 3 msk bonitoflingor – torkade
  • 2 kg fläskkarre
  • 4 kycklingklubbor
  • 12 salladslökar
  • 6 msk misopasta
  • 4 tsk salt

Så här gör du:

Sätt ugnen på 250°. Bind fläskkarrén så den får en rund form. Lägg karré och kyckling på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
Koka upp vattnet i en gryta. Skölj algerna och lägg dem i grytan. Sjud ca 15 min.
Lägg svamp och bonitoflingor i grytan. Sjud ca 30 min. Ta upp algerna.
Lägg karré och kyckling i grytan. Ansa löken och lägg i grytan tillsammans med misopastan. Sjud under lock ca 2 timmar.

Plocka upp köttet och kycklingen och lägg i en marinad över natten.

Marinad

Ingredienser:

  • 12 salladslökar
  • 1 vitlök
  • 120 g ingefära
  • 7 dl vatten
  • 5 dl japansk soja
  • 6 msk kinesisk soja
  • 5 dl mirin (söt matlagningssake)
  • 2 dl råsocker
  • 6 msk risvinäger

Så här gör du:

Ansa salladslöken. Skala vitlök och ingefära. Koka ihop vatten, de båda sojasorterna, mirin, socker, vinäger, salladslök, vitlök och -ingefära i en kastrull till en marinad.
Ta upp karrén ur buljongen och lägg den i marinaden. Låt svalna och marinera i kylen över natten, ca 12 timmar.

Tillbehör till ramen

Ingredienser:

  • äggnudlar till 8 personer
  • 4 pak choi
  • 2 burkar bambuskott – (225 g)
  • 8 salladslökar
  • 2 dl tobanjan – (kinesisk ­chilibönpasta)
  • 8 – 12 msk neri gomi – ­(japansk sesam­pasta) eller tahini
  • 8  sojapicklade ägg, se recept
  • 8 – 12 msk sesamfrön – rostade och mortlade

Så här gör du:

Värm köttet i buljongen eller i ugn. Skiva köttet tunt.

Förväll pak choi i kokande vatten ca 2 min. Skölj bambuskotten. Ansa och strimla salladslöken.
Koka nudlarna ca 3 min.
Häll buljong i skålar och vispa i chilibönpasta och sesampasta.
Lägg nudlarna i buljongen. Toppa med pak choi,bambuskott, strimlad lök, skivat kött och ägg. Strö över sesamfrön.

Häll ev över mer buljong.