Av potatis kan du göra mycket gott och du kan variera det på många sätt. Här är 7 lätta tips och beroende på hur många ni så är bestämmer du själv antalet potatisar.

nicklaskokbok_potatis
Foto: Nicklas Kokbok

Klyftpotatis
Välj en fast potatissort. Borsta potatisarna väl och dela dem i jämnstora klyftor (låt skalet vara kvar). Smält mjölkfritt margarin i en långpanna och vänd ned potatisklyftorna. Krydda med salt, vitpeppar och gärna någon örtkrydda. Baka i 225 grader ca 30 minuter.

Bakad potatis
Använd stora potatisar. Tvätta och torka dem ordentligt. Lägg på en plåt och baka i ca 50-60 minuter i 225 grader.

Potatisgratäng
Välj en fast potatissort. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smörj en form med mjölkfritt margarin. Lägg i potatisen och salta och peppra. (Blanda gärna i lite purjolöksringar och pressad vitlök som variation). Häll över havredryck så att det knappt täcker. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 60 minuter.

Råstekt potatis
Välj en fast potatissort. Skala och skär potatisen i små bitar. Stek potatisen gyllenbrun i mjölkfritt margarin. Smaka av med salt och peppar.

Stekt kokt potatis
Bryn mjölkfritt margarin i en stekpanna och lägg i skivad kokt kall potatis. Stek gyllenbruna. Vänd försiktigt så att de inte går sönder. Smaka av med salt och peppar. Strö gärna hackad persilja över.

Stuvad potatis
Välj en fast potatissort. Skala och koka potatisen nätt och jämt färdigt. Gör en beachamelsås som du smakar av med salt, peppar och kryddgrönt. Häll den heta såsen över potatisen och blanda försiktigt. Låt bli varmt.

Pressad potatis
Koka potatisarna klara. Pressa dem genom en potatispress rakt ner i en skål. Servera genast.