Den traditionella pumpapajen som vi äter var år till Halloween.
6-8 portioner
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- ½ krm salt
- 115 g mjölkfritt margarin
- 1½ msk kall, pressad citron
- 2-3 msk vatten
Fyllning:
- ca 5 dl pumpapuré
- 2 ägg
- ½ dl strösocker
- 1 dl brun farin
- 2 tsk kanel
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kryddpeppar
- ½ tsk malen kyddnejlika
- 1 krm salt
- 2 dl havredryck
Arbetsbeskrivning
I en matberedare kör du mjöl, salt och mjölkfritt margarin till en smulig massa. Tillsätt citronsaft och vatten medan maskinen går och kör tills degen nästan bildat en boll. Låt degen vila i kylskåp några timmar.
Skär pumpan i bitar och koka den mjuk några minuter i ca ½-1 dl vatten. Häll av vattnet och kör pumpan i matberedaren till en slät pure. Låt svalna.
Kavla ut degen, klä formen och låt stå i kylskåp ca 30 min. Grädda därefter pajskalet i nedre delen av ugnen 10-12 minuter i 225 grader. Låt svalna.
Vispa ägg, strösocker och brun farin till en slät smet. Blanda alla kryddorna och häll dem tillsammans med pumpapurén i skålen. Rör om väl. Slutligen häller du i havredryck. Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ca 15 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 min tills fyllningen är torr när du provar med en sticka.