Den traditionella pumpapajen som vi äter var år till Halloween.

6-8 portioner

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ krm salt
  • 115 g mjölkfritt margarin
  • 1½ msk kall, pressad citron
  • 2-3 msk vatten

Fyllning:

  • ca 5 dl pumpapuré
  • 2 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl brun farin
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • ½ tsk malen kyddnejlika
  • 1 krm salt
  • 2 dl havredryck

Arbetsbeskrivning
I en matberedare kör du mjöl, salt och mjölkfritt margarin till en smulig massa. Tillsätt citronsaft och vatten medan maskinen går och kör tills degen nästan bildat en boll. Låt degen vila i kylskåp några timmar.

Skär pumpan i bitar och koka den mjuk några minuter i ca ½-1 dl vatten. Häll av vattnet och kör pumpan i matberedaren till en slät pure. Låt svalna.

Kavla ut degen, klä formen och låt stå i kylskåp ca 30 min. Grädda därefter pajskalet i nedre delen av ugnen 10-12 minuter i 225 grader. Låt svalna.

Vispa ägg, strösocker och brun farin till en slät smet. Blanda alla kryddorna och häll dem tillsammans med pumpapurén i skålen. Rör om väl. Slutligen häller du i havredryck. Häll fyllningen i pajskalet.

Grädda ca 15 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 min tills fyllningen är torr när du provar med en sticka.