Hej från ett soligt Polen. Här är äntligen receptet på den omtalade rabarber- och jordgubbscheesecaken som gjorde stor succé på min mammas födelsedagskalas. Receptet kommer ursprungligen från Hemmets Veckotidning och jag har bara gjort några små modifieringar för att det skulle passa oss. Vi var strax över 20 personer så vi gjorde två stycken cheesecakes.Tårtorna gjordes en vecka före kalaset och stod i frysen till en timma innan servering – då de togs ut och garnerades. Men det var en varm dag så skulle det vara lite kyligare så tror jag att tårtan behöver 1½ timme på sig.
Cirka 12 bitar / tårta
Botten:
- 15 digestivekex
- 100 g mjölkfritt margarin
Fyllning:
- 200 g rabarber
- ½ dl strösocker
- 300 g oatly ifraiche
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4 äggulor
- 4 dl växtbaserad vispgrädde
- 2 dl mosade jordgubbar
- skal från 1 lime
- 4 tsk gelatinpulver + 4 msk vatten
Topping:
- 200 g rabarber
- ½ vaniljstång
- 2 msk strösocker
- citronmeliss
- 1 l jordgubbar
Arbetsbeskrivning:
Botten:
Krossa digestivekex i en matberedare tills du får en smulig massa. Smält mjölkfritt margarin och blanda ned i digestiveröran. Lägg ett bakplåtspapper i en form med avtagbar botten och tryck ut smulmassan. Sätt in i 175 grader i ca 10 minuter.
Fyllning:
Skär rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull. Koka tillsammans med strösocker till en kompott. Låt kallna.
Vispa samma ifraiche, strösocker och vaniljsocker till en slät smet. Rör ned en äggula i taget och blanda väl.
Vispa växtbaserad grädde hårt och rör ned det i ifraichesmeten. Vänd ned grädden i ifraichesmeten tillsammans med rabarber och mosade jordgubbar.
Blanda gelatinpulver med vatten och låt det svälla ett par minuter.
Rör ned blandningen i ifraichesmeten. Blanda väl!!!
Häll ifraichesmeten i formen och släta till ytan. Täck över med folie och frys tårtan över natten.
Topping:
Skär rabarbern i bitar och lägg den tillsammans med en halv snittad och urskrapad vaniljstång + vaniljfrön och strösocker i en gryta. Koka ihop till en kompott och låt kallna. Plocka bort vaniljstången.
Halvera jordgubbarna. Bred rabarberkompotten på tårtan. Lägg ut jordgubbarna och garnera med citronmeliss och pudra ev över med lite florsocker.
Hur länge i förväg skall man ta ut kakan, eller håller den sig och inte börjar rinna när den tinar?, Har den nu på frysning så skulle vara bra med ett svar snarast..
Hej. Vi tog ut tårtorna 1 timme i förväg men det var fruktansvärt varmt den dagen så garneringen rann. Jag tror tårtorna behöver tina minst 2 timmar beroende på temperatur.
Hej har du något tips på hur jag ska få till en fryst saffranscheescake? 🙂
Hej Sabina. Oj, nu blev jag sugen på saffranscheesecake. Älskar saffran. Låt mig fundera så ska jag försöka återkomma till dig imorgon. Jag kanske ställer mig och gör en 🙂
Hej
Är det varmluft eller vanlig ugn? Skiljer ju sig i temperatur där 🙂
Tack!
Hej Sabine. Denna gjordes hemma hos min mamma och hon har bara vanlig ugn.
Hej!
Är det sojagrädde som funkar eller finns det nån annan?
Hej Lisa. Det går bra med sojagrädde.
Hej
Har ni använt er av färska bär eller frusna? Eller det spelar ingen roll? Tänkte när ni gjorde kompotten. Garneringen förstår jag blir bäst med färska bär.
Lite fundersam om man hittar rabarber i affärerna nu, har ni något tips på vad man annars kan ha som passar till jordgubb?
Måste göra mjölkfri pga allergier.
Mvh
My
Hej My. Jag använde mig av både färsk rabarber och jordgubbar. Jag tror inte att det spelar någon roll om du använder frusen. Lycka till med tårtan.
Hej! När ska limeskalet i?
Hej. Du blandar den i fyllningen.
Hej! Är det tänkt som en fryst cheesecake eller räcker det med att jag stoppar den i kylskåpet över natten?
Hej Anneli. Jag frös cheesecaken och sedan plockade jag fram den ett par timmar innan servering.