Åh, jag älskar ramen och skulle kunna äta det på tvären. Ramen är en japansk nudelsoppa som serveras tillsammans med en uppsjö olika ingredienser, vilket innebär att det bara är att rocka loss i köket. Räkor är bland det absolut godaste jag vet och jag tror att jag skulle kunna leva på bara det.
Den här gången valde jag att göra en ramen med räkor och eftersom jag sparade räkskalen så kokade jag ihop en fantastiskt god buljong. Buljongen är själva basen i en riktigt god ramen, så det är här du ska lägga krutet. Det tog inte så lång tid att koka skalen till en buljong och det är definitivt värt mödan med att skala räkor och sedan använda skalen till en god fond. Mmmmmm.
Och vill du ha en ännu matigare ramen så kan du tillsätta broccoli, sojabönor m.m. Det är bara att lägga till det du tycker är gott.
4 portioner
Ingredienser
- 1 kg räkor
- 1 l vatten
- 3 st stjärnanis
- 1 citrongräs
- 5 dl kokosgrädde
- 4 msk tahini (sesampasta)
- 3 msk gochujang
- 3 msk japansk soja
- 4 portioner japanska ramennudlar
- 2 pak choi
- 3 finstrimlade salladslökar
- 4 löskokta ägg
- 2 msk rostade sesamfrön,
Så här gör du:
Skala räkorna. Spara skalen.
Koka upp vatten och tillsätt räkskal, stjärnanis och bankat citrongräs. Låt småkoka i cirka 15 minuter. Sila av och smaksätt buljongen med salt, kokosgrädde, tahini, gochujang och soja. Värm fonden.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Koka strimlad pak choi ca 30 sekunder i nudelvattnet.
Lägg nudlar i skålar. Häll buljong i skålarna. Toppa med ägg, lök, räkor och sesamfrön. Ät och njut.
Trackbacks/Pingbacks