I helgen som passerade bokade jag rimbobullar, som är kalljästa, helt fantastiskt goda bullar. Rimbobullar är ett mellanting mellan vanlig vetebulle och wienerbröd men betydligt enklare att baka. Och så mycket godare. Degen är lättarbetad och suveränt enkel att kavla ut – direkt efter att degen rörts ihop. Glöm jäsning – all jäsning sker EFTER att du lagt degen i bullformarna. Det är ett gammalt recept från 50-talet och är du intresserad av historia kan du läsa mer här. Receptskaparen Ingrid hade fullt upp på sin gård och skapade helt fantastiska bullar som fick jäsa under de två timmar hon var ute hos korna i ladugården. Nu har jag varken kor eller ladugård utan mina två timmar ägnade jag åt helt andra saker.

En rimbobulle fylls vanligtvis med vanilj men eftersom jag inte är som alla andra så fyllde jag mina bullar med kokos- och citronfyllning. Jösses vad gott. Du måste absolut testa. Bullarna fick tummen upp av alla som smakade. Och japp, alla 20 bullarna gick åt – på en kväll.

20 bullar

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 2 dl sojamjölk
  • 200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1 msk strösocker
  • ca 6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1,5 dl kokosflingor
  • 75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl florsocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 1,5 msk pressad citron

Pensling

  • 1 ägg

Glasyr

  • 8 msk florsocker
  • 1 msk vatten
  • lite kokosflingor

Gör så här
Rör ut jästen i lite av sojamjölken i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40 x 40 cm, på lätt mjölat bakbord. Skär degen i fyrkanter, 6 x 6 cm.
Blanda samman fyllningen och lägg en klick på mitten av varje ruta.
Nyp ihop rutorna och lägg knytena i pappersformar. Ställ formarna på en plåt. Låt bullarna jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5–10 minuter. Låt bullarna kallna. Glasera med florsockerglasyr och strö ev lite kokosflingor över. Fler recept på mjölkfria kakor hittar du här.

I lördags var det kanonfint väder så vi hann ta en tur med motorcykeln. Det är ett antal år sedan jag satt på en motorcykel så det var skönt att komma ut igen. Vi har ägnat oss mycket åt Österlen men försöker nu hitta nya favoritställen. Helt ärligt så har vi inga direkt färdplaner utan jag pekar och mannen kör. Känner vi oss fikasugna så stannar vi och googlar. När vi var i Vellingetrakten så var mannen kaffesugen så då googlade jag fram Gessiekrokens Trädgårdscafé som är helt bedårande.

Caféet är bedrivs av ett härligt par i deras underbara trädgård och de serverade 5 sorters hembakade kakor och en kanna kaffe för 100:-. Jag tog en flaska äppelmust (gårdens skörd) som var helt ljuvlig. Jag vill redan nu slänga in en brasklapp att jag inte har någon som helst aning hur deras allergisortiment är. Jag drack bara äppelmust då jag inte var fikasugen men mannen, som kan äta det mesta, njöt av de hembakade kakorna. Trädgården är magisk och värdparet jättegulliga. Både prisvärt och mysigt.