God morgon på er. Vad väntar er för spännande idag? Vi ska koka knäck, baka lussekatter, sätta ihop ett pepparkakshus och skulle vi känna att vi har mer energi så bakar vi pepparkakor också. Jag vet inte riktigt vad vi ska äta idag men jag tror det blir en risotto med kallrökt lax som vi åt för första gången för ett par veckor sedan. Rätten är relativt enkel och går fort att göra även om man får stå och röra men smakar så mycket. Istället för parmesanost så använder jag den mjölkfria hårdosten från Violife och den är riktigt bra. Jag har dock lite svårt för lukten (den luktar som parmesan men jag tycker inte heller att parmesan i mat luktar gott….) så jag har bara lite, lite ost i min risotto. Men det är bara att ösa på mer om du vill det. Och vill du inte använda vin i risotton så går det bra med matlagningsvin eller en god buljong. Och vill du inte ha lax så går det lika bra att servera ett par skivor rökt skinka. Möjligheterna är många. Jag ska snart börja förbereda veckans matsedel som kommer upp imorgon. Ha en fin lördag på er!

risotto01

 

risotto02

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 röd lök
  • 1 vitlök
  • olja
  • 1 l vatten
  • 4 msk kycklingfond
  • 4 port aboriris
  • 1 dl vitt vin
  • knappt ½ dl mjölkfri parmesanost
  • salt
  • peppar
  • 2 paket kallrökt lax

Arbetsbeskrivning:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den i olja någon minut. Tillsätt riset och stek det glansigt. Häll över vinet och låt koka in. Rör ned kycklingfond och tillsätt sedan lite vatten i tagen och låt sjuda tills riset har en liten fin kärna. Rör om ett par gånger under tillagningen. Riset ska vara ett litet tuggmotstånd. Vänd ned den mjölkfria parmesanosten och smaka av risotton med salt och peppar.

Lägg upp riset på en tallrik och garnera med ett par skivor kallrökt lax och en god sallad.