En risotto på Åsas sätt. Jag använde råris men det står dig naturligtvis fritt fram att använda vilket ris du vill. För att få fram ostsmak så använder jag Grattugiato, som jag köpt från Glitne. Det är ett mjölkfritt alternativ till parmesanost och smakar riktigt gott. Gör grundreceptet och tillsätt sedan vad du är sugen på. Du kan göra det rent vegetariskt eller tillsätta korv som jag gjorde (har hungriga tonåringar).

4 portioner
risotto2

risotto1

Ingredienser:

  • 1 röd lök
  • 1 vitlök
  • rapsolja (jag bor i Skåne så jag använder rapsolja men visst går det bra med olivolja)
  • 4½ dl råris
  • 2½ dl vitt vin
  • 1 l buljong(kyckling eller grönsaksbuljong)
  • salt
  • svartpeppar
  • En eller ett par matskedar Grattugiato (det är svårt att säga hur mycket, smaka dig själv fram hur mycket parmesansmak du vill ha).

Tillbehör:

  • 3 starka korvar, tunt skivad och stekt
  • 1 dl stekt svamp
  • 1 dl gröna ärtor
  • 10 körsbärstomater
  • ½ paprika, tunt skivad

Arbetsbeskrivning:
Fräs lök och vitlök  mjuk i rapsolja i en gryta på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt ris och öj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut . Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.Tillsätt ca 4 dl buljong och rör om. Allt eftersom riset suger åt sig buljongen så tillsätter du ytterligare buljong, ca 1 dl åt gången. Rör om ofta och sänk värmen.

Ta bort kastrullen från värmen och vänd ned tillbehör. Smaksätt med grattugiato. Rör om väl och servera direkt.