Härliga måndag. Jag sitter och finjusterar det sista inför mitt årsmöte imorgon och har också hunnit med lite grafiskt arbete mellan varven. Hur är det med er idag? Själv så mår jag toppenfint och det känns skönt att kunna börja veckan med massor av energi. I går gjorde jag en jättegod saffransgul soppa med lax och kräftstjärtar.
4 portioner
Ingredienser:
- cirka 3 morötter
- 8 potatisar
- ½ purjolök
- 1 fänkål
- 5 plommontomater
- 1 msk mjölkfritt margarin
- 1 paket saffran
- cayennepeppar
- 1 l vatten
- 2 msk fiskfond
- 1 dl växtbaserad grädde
- 4 portionsbitar lax
- 1 förpackning kräftstjärtar (frusna – inte de som ligger i lag)
Så här gör du:
Skala potatis och morötter. Ansa purjolöken.
Skär potatis, morötter, purjolök, fänkål och tomater i fina bitar.
Lägg mjölkfritt margarin i en stekpanna och rör ned saffran och cayennepeppar. Fräs runt en stund. Lägg i grönsakerna och fräs ytterligare en stund. Häll på vatten och fond. Låt puttra i cirka 10 minuter (har du skurit grövre bitar så får det kanske koka lite längre).
Skär laxen i bitar. Lägg i lax och kräftstjärtar, sänk värmen och häll på växtbaserad grädde. Sjud cirka 8 minuter.
Smaka av, du kanske behöver lite mer salt.