Midsommaraftons absolut godaste tårta, som smälter i munnen. Spröda bottnar av hasselnötter och maräng som fylls med en len kokosgrädde smaksatt med vaniljsås. Och som pricken över i, dekorerad med mjölkfri choklad, jordgubbar och hallon. Mums!

Jag har inte ätit schwarzwaldtårta på hur länge som helst när äkta hälften föreslog att vi skulle baka en sådan till midsommar, efter att han inspirerats av något bakprogram. När jag stod och försökte lossa bottnarna från bakplåtspapperet och eländet bara gick i sönder så fick jag en klar deja vu varför jag inte bakar denna tårta så ofta. Men, råkar dina bitar gå sönder, bara pilla ihop dom. När bottnarna sedan torkat så håller de ihop. Jag kan inte förklara hur, men de var i en hel bit (och inte fyra) när jag sedan lyfte över dem på tårtfatet.

Jag var naturligtvis tvungen att googla för att läsa mer om tårtans ursprung och det visar sig att i originalreceptet stänker man körsbärsbrännvin på bottnarna. Så avancerade var inte vi, utan vi penslade på lite av vår körsbärslikör (kan uteslutas).

10 portioner

Ingredienser:

Bottnar

  • 3 dl hasselnötter
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kaffepulver
  • 3 äggvitor

Fyllning och garnering

  • 275 g mörk mjölkfri choklad
  • 5 dl kokosgrädde
  • 0.5 dl vaniljsås
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 msk körsbärslikor
  • hallon
  • jordgubbar

Så här gör du:
Bottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Mal hasselnötterna och blanda med kaffepulver, flor- och strösocker.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ned i nötblandningen.

Rita upp tre rundlar, ca 15 cm i diameter på bakplåtspapper. Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Går de sönder? Stressa inte. Pilla inte för mycket på dem så kommer de att sitta ihop när de sedan kallnat. Låt bottnarna svalna på plåten.

Garnering: Smält chokladen i vattenbad.

Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna. Skär ut fyrkantiga bitar.

Fyllning: Vispa kokosgrädden med vaniljsockret.
Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.

Tårta: Pensla tårtbottnarna med körsbärslikör. Lägg samman bottnarna med två lager av choklad/vaniljgrädden. Resten av kokosgrädden spritsas runt om tårtan. Garnera sidorna med chokladrutor

Garnera toppen med jordgubbar, hallon och chokladrutorna