Det är väl ingen som har undgått att märka att jag älskar mitt Skåne. Vi tillbringar en stor del av vår semester rullande på de skånska vägarna (motorcykel) och har massor av favoritställen som vi ständigt återkommer till. Och skulle man, mot förmodan, tröttna på Skåne, så ligger kontinenten bara en kort brosträcka bort. Den bästa av alla världar!

Vad har du för semesterplaner? Låt mig få tipsa om några av mina favoritställen, som kräver bekväma skor och således inte är något för den som älskar att vandra in och ut i olika affärer. Vi besöker inte många butiker under min färd i det skånska landskapet, men däremot så andas vi in otroliga mängder frisk luft.

Etapp 1 – Skånes högsta vattenfall, Brösarps backar. Piratens Grav och Haväng

Vi börjar i Degeberga. Forsakarsravinen är ett naturreservat vid Linderödåsens östra sluttning och här finns faktiskt Skånes högsta vattenfall. Ravinen är cirka 40 meter djup och det finns två naturliga vattenfall som tillhör Skånes högsta vattenfall. Från parkeringarna utgår en markerad stig i en runda längs ravinkanterna och slingan är cirka 1700 meter. På flera ställen passerar stigen farliga branter så var försiktig och håll koll på små barn. Senast vi var där så hade man stängt av vandringsleden, så vill man ta en promenad, kan det vara värt att kolla upp om det går att gå där, eller inte. Annars får man njuta av vattenfallet.

Från Degeberga kör du väg 19 mot Brösarps backar och på vägen passerar du Drakamöllans naturreservat. Namnet Drakamöllan lär komma från en mjölnare vid namn Drake, som drev en av de många små kvarnar som förr fanns utefter ån. Inom reservatet finns nu bara ruinerna efter ett par möllor. Och för den som inte förstår vad mölla är, så är det en väderkvarn.

Väl framme i Brösarp så tappar man nästan andan av hur vacker miljön är. Här äter man med fördel sin medhavda matsäck och efter det promenerar man uppför backarna för att förbränna det man fått i sig.

Brösarps backar brukar kallas porten till Österlen. Backarna är avlagringar från senaste istiden och är det sista utsprånget av Linderödsåsens högplatå. 2007 utsåg Motormännen rastplatsen till Skånes bästa. Som kuriosa kan jag också berätta att Bröderna Lejonhjärta spelades in här och området blev en del av Nagijala. Backarna är också kända som ”Bregottfabriken” (Arlas reklamfilmer). Det är en fin miljö om man är på picknickhumör och gillar man frisk luft, vacker natur och stillsamhet så är det här en given plats att styra kosan åt.

När man är mätt på backar och frisk luft, så kan man sätta sig i bilen mot Ravlunda Kyrka, som ligger cirka tio minuter bort, om man fortsätter på väg 9.

Här kan man passa på att besöka Piratens grav med texten ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”. Strax bredvid kyrkan fanns det, vid vårt besök, en otrolig solrosodling.

När man är trött på kyrkogårdsbesök så fortsätter man väg 9 mot Haväng. Stenshuvud skymtar i fjärran och innan man kommer ned till stranden så passerar man ett hedliknande landskap som får mig att tänka på de skotska hedarna.

Vi har tillbringat många barndomssomrar på Haväng som bjuder på en fantastiskt strandmiljö. På havsbotten finns välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Varför åka utomlands när vi har så fina sandstränder i Skåne? Tillbringa resten av dagen vid stranden och bara njut!

Alldeles intill stranden ligger Havängsdösen, som är en 5000 år gammal gravplats. Dösarna byggdes ofta vid kusterna och minner verkligen om tider som en gång varit.

Ta en sväng bort till det vackra vandrarhemmet, där de som är lite sugna, kan äta glass. Gamla skånelängor med vasstak och stockrosor är verkligen genuin skånsk miljö för mig.

Här kan du stanna till och sova under natten, innan du fortsätter med etapp två. Det finns dock ingen möjlighet att äta på vandrarhemmet (alltså, beställa restaurangmat), så se till att du har bunkrat upp.

Etapp två – Kiviks Musteri, Stenshuvud, Fridén vid vägs ände, Simrishamn och Nordic Sea Winery

Börja med att ringa Fridens och boka bord. Och svarar de inte? Då har de förmodligen så pass fullt upp att de inte hinner svara. Då får du chansa att det finns plats när du kommer dit – för dit vallfärdar folk.

Från Haväng kör man vidare på väg 9 mot Kiviks Musteri och Stenshuvud Nationalpark. Passa på att köpa äppeldricka i butiken som man kan njuta av under vandringen upp till Stenshuvud. Orkar du ta dig ända upp till toppen så kan du njuta av en vidunderlig utsikt.

Kör vidare mot Kivik och här googlar du upp vägbeskrivningen till Friden vid vägs ände. Det här är inget snabbmatsställe, utan hit kommer man för att njuta av både mat och sällskap. Menyn är ett kapitel bara för sig och det börjar vattnas i munnen direkt när man börjar bläddra i den. Allt låter så gott. I menyn står också att läsa att pizzorna serveras allt som de är klara och under tiden man väntar så får man rådet att stänga av telefonen och umgås.

De serverar den absolut godaste pizza jag någonsin ätit. Pizzabotten är gjord av surdeg och bakas i en stenugn. Varje tugga smälte i munnen och jag tror aldrig jag ätit pizza så långsamt förut. Jag ville njuta av vartenda tugga. Det är absolut inga problem att få mjölkfri pizza. Äppelmusten är så god och släcker törsten en varm sommardag.

Passa på att njuta av deras vackra trädgård. Bara stanna upp och andas!

Efter maten fortsätter du på väg 9, mot Simrishamn, där du tar in på Hotell Svea. Checka in, ta en snabbdusch, och boka sedan taxi till Nordic Sea Winery, som ligger cirka 7 minuters bilresa bort. Är du fortfarande mätt efter pizzan, så skippar du restaurangbesök (men då missar du något gott) och nöjer dig med en rundtur i vineriet. Men innan taxin hämtar dig, så bege dig ut på en promenad i sköna Simrishamn.

Nordic Sea Winery, är ett toppmoderna vineri och showroom. Under vår imponerande vandring fick vi veta att sex av Systemsbolagets tolv mest sålda viner framställs i Simrishamn. Vineriet startade 2008 och 2014 öppnade Nordic Sea Winery för allmänheten och det är verkligen ett unikt besöksmål. De guidade turerna går genom vineriet och produktionen, vinodlingar och ekfatskällare och avslutas med vinprovning.

Etapp 3 – Glimmingehus, Österlenkryddor, Kåseberga och Ales Stenar, Ystad djurpark, Ystad

Vi fortsätter på väg 9 mot Glimmingehus, där vi stannar till vid Nordens bäst bevarade borg från medeltiden.

På midsommarafton avnjöt vi en frukostpicknick vid den makalösa borgen. Jag och Nicklas gick på upptäcktsfärd i borgen och det var så fint upplyst med alla levande ljus. Jag noterade för mig själv att tjejen som hade tänt alla ljusen, innan borgen öppnade upp, inte kan vara spökrädd. Det vete sjutton om jag hade vågat vandra runt i slottet i det mörker som råder innan ljusen tänds….

Den 8 augusti anordnas ett storslaget tornerspel på Glimmingehus, då riddarsällskapet Silfverfalken står för programmet.

Från Glimmingehus tar man sedan Östra Kustvägen och kör mot Ales Stenar, som ligger i Kåseberga.

Kör man motorcykel, så får man köra ned i hamnen. Alla andra får parkera bilen på anvisad plats och gå ner till hamnen. På åsen ovanför hamnen finns Sveriges största skeppssättning, Ales stenar. Den omfattar idag totalt 59 stenblock, är 67 meter lång och 19 meter bred och är ett absolut måste att se.

Lunch kan med fördel ätas i hamnen och jag åt en mycket god fiskburgare hos Kåseberga Café och Bistro.

Mätt och belåten så tar man sig ned till sin bil (eller motorcykel) och styr färden ut på Östra Kustvägen. Kör mot Österlenkryddor för nu ska det shoppas.

Här finns så många härliga kryddor som förgyller matlagningen. Jag använder lavendelsocker i mina bakverk och pantofflesalt på ugnsrostade grönsaker är himmelriket för gommen. Är du morgontidig kan du boka in  en lavendelmorgon.

Från Österlen Kryddor så beger vi oss mot Ystad Djurpark (följ väg 19 och sedan E65).

Här kommer man nära exotiska djur i en naturlig miljö. Det går också bra att bada och grilla, så passa på att köpa med lite korv till eftermiddagsfikat. Miljön är så fin och eftersom det är rätt backigt på vissa ställen så krävs det rejäla skor.


När man är mätt på att se djur, så sätter man sig i bilen och tar E65:an mot Ystad.

Här hittar man något boende (kan inte rekommendera något då jag inte bott i Ystad) och beger sig på eftermiddagen ut på sightseeing, varför inte Klostret i Ystad? Gråbrödraklostret i Ystad som grundades i mitten på 1200-talet av bröder från franciskanorden, rymmer på en hel del historia. I Ystad kan du också gå i Kurt Wallanders spår.

Etapp 4 – Svaneholms Slott, Abbekås, Vackra Ting, Hallongården, Fotevikens Vikingaby, Malmö Chokladfabrik

Via E65:an kör du från Ystad till Skurup, där du stannar till vid Svaneholm Slott.

Slottet ligger i en vacker park vid Svaneholmssjön utanför Skurup i södra Skåne och erbjuder en intressant blandning av historia, kultur och natur. Båtar finns att hyra och man kan fiska i sjön eller promenera runt den på en vacker och spännande naturstig. Vi brukar fira midsommar på Slottet och det är en riktigt traditionell midsommar med spelemän, midsommarstång, regn och rusk (bara en parentes) och dans.

När man tröttnat på slottsbesök, så kör man E65 på Abbekås, som är ett litet fiskeläger.

Här insuper man miljön och kan passa på att äta lunch. Efter lunch så kör man ut på väg 9 tills man kommer till Beddingestrand. Kustvägen är enormt vacker och vill du stanna och bada, gör då det. Det är semester och ingen stress.

Är du lite sugen på att titta på inredning, stanna till hos Vackra Ting i Beddingestrand.

Nu beger vi oss mot Trelleborg och Hallongården. Följ väg 9 och E22 mot Rängs byväg. Ta avfart 6 från E22.

Här ligger ett mysigt café och självplock av hallon. Finns gårdsbutik för den som inte vill plocka själv.

Hallongården i Trelleborg är ett föredöme till när det kommer att erbjuda allergivänliga menyer.

Och vet du inte vad du ska göra av alla hallon du plockar? Gör världens godaste hallonlikör. Använd samma recept som till körsbärslikör, men byt ut bären.

Efter välbehövlig paus så beger man sig mot Höllviken och Fotevikens Museum.

Den 29 juni till 1 juli arrangeras en Vikingamarknad och det är jättekul att gå omkring och ”uppleva vikingatiden”, inte minst tack vare de frivilliga som flyttar in och bosätter sig i Vikingabyn.

Från Höllviken kör man sedan in mot Malmö och vill man hamna mitt i smeten så är Scandic Triangeln ett trevligt boende.

Se dock till att undvika värsta rusningen vid frukosttid. Vi har bott där två gånger och båda gångerna slutade med att vi struntade i frukost då köerna var hiskeliga och det är rätt trångt och svårt att få plats. Så, antingen stiger du upp och äter frukost direkt vid sju, eller så väntar du till senare. Fast, det finns ju room-service också för den som så önskar 🙂

Skulle du mot förmodan hinna göra en utflykt så är Malmö Chokladfabrik väl värt ett besök. Deras choklad är mmmmmm.

Så, då var första delen av mitt semestertips slut. Jag återkommer, för det finns hur mycket som helst att se och göra i mitt älskade Skåne.