I lördags eftermiddag gjorde jag en stor laddning Shepherd´s Pie, eller Fåraherdens Paj som vi säger här i Sverige, och det genererade i ett antal matlådor som vi kan ha med oss under veckan. Det finns ett flertal olika recept, i samma namn, på min blogg, så det är bara att surfa runt om du vill ha ett par olika alternativ. Jag har i stort sett levt på lax och ägg till lunch de sista veckorna men i onsdags, förra veckan, kände jag att det var nog. Jag älskar lax – och ägg – men för att inte drabbas av skörbjugg så behövs ett antal alternativ.
När våra kära australiensare bodde hos oss så påstod de att Shepherd´s Pie är ett australienskt recept men surfar jag så kan jag läsa mig till att det kommer från England och Irland. Jag låter det vara osagt vilket land det kommer ifrån men faktum är att det är jäkligt gott.
Jag gillar att göra mat i gratängform, för att slippa en massa disk, och Shepherd´s Pie faller inom den kategorin. Ok, det behövs ett antal grytor till köttfärs och potatis men under tiden som gratängen blir krispig, ja, då hinner man diska undan det. Så då har man bara en gratängform kvar. Frågor på det?
När Ella bodde hos oss så höll hon på att bli tokig på att jag inte ägde en potatisstöt då det var det mest fundamentala då man gör mos till Shepherd´s Pie. Jag förstod inte vad hon pratade om, men jag gick och köpte mig en potatisstöt, och jag förstår precis vad hon talar om. Gör inte mos med elvisp. No no no. Det är inte samma sak. Man behöver en potatisstöt. Potatisen stöts och blir härligt klumpig och det är precis så den ska vara till en riktig Shepherd´s Pie.
Jag har en sådan här potatisstöt, från Royal Design, och den kostar 179 kronor. Den fungerar finfint och är min absolut bästa vän i köket. Näst efter äkta hälften förstås. Det finns billigare potatisstötar men den här fungerar bra hos oss.
6 portioner
Ingredienser:
- 1 kg köttfärs
- 1 röd lök
- mjölkfritt margarin
- 2 st stora morötter
- 4 msk tomatpuré
- 4 msk oxfond
- 1 köttbuljongtärning
- cirka 2 dl gröna ärtor
- 6 stycken stora potatisar
- 1 squash
- salt
- peppar
Så här gör du:
Potatismos: Skala och skär potatisen i mitten, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och stöt den till mos. Krydda – jag använder min pantofflesalt. Ställ åt sidan.
Köttfärsen: Hacka löken och fräs. Vänd i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg. Tillsätt , tomatpuré, riven morot, gröna ärtor, buljong och buljongtärning och rör om. Låt puttra i ca 20 min.
Värm ugnen till 200°. Lägg köttfärssåsen i en ugnsform. Lägg över skivad squash. Klicka ut potatismos över färsen. Baka mitt i ugnen tills moset får en fin färg, 40 min. Servera den varm med en fräsig sallad och ett gott bröd.