Det har varit inbrott på vår gata och det skapar mycket otrygghet. Jag tittar mig en extra gång när jag är ute och kollar att inga obehöriga är på vår gata. Fan ta er!

Det jag är mest bekymrad över är att någon släpper ut katten.  Jag menar, ta vad ni vill ha – skulle ni hitta något av värde – gratulationer till er – men släpp för fan inte ut katten. Vi har inget av värde i huset, utan det det vi värdesätter mest, är vår älskade skitkatt, som är en inomhuskatt, som aldrig varit ute, utan oss.

Så släpp inte ut katten!

Idag har jag varit tröttare än trött, men tack och lov så finns ju kaffe, men gud vad jag saknar mitt japanska iskaffe. Ska det vara så förbaskat svårt att få till iskaffe här i Sverige, utan mjölk?


Jag somnade inte förrän strax efter fyra i morse, efter att ha legat sömnlös och tittat på en massa långfilmer, så när jag slog upp ögonen vid halv åtta så var jag inte så pigg. Men med kaffe och en lagom dos foundation så fick jag åter lyster i ansiktet. Jag kan inte säga att det strålade om mig, men jag var uppe och redo för lördagen.

Först blev det en sväng till Burlöv Center där vi inhandlade 2 liters glasflaskor, vodka och vaniljstänger. Vårt körsbärsträd är fullt av körsbär och det innebär att vi kommer att sätta ett par satser körsbärslikör. Förra året satte vi hallon-, plommon- och nektarinlikör och det är snart dags för provsmakning. Tidigare i år så gjorde vi en sats rabarberlikör och den lovar gott inför nästa sommar. Det gäller att ta tillvara på det som naturen erbjuder. Och det är perfekta gåvor att ta med sig när man går bort 🙂

Sedan blev det tur till mc-butik och där stötte jag på en gammal bekant. När Emma åkte till Japan så reste hon tillsammans med en flicka som bodde i Stockholm. Familjen har nu flyttat ned till Skåne och när jag såg henne, så var min första tanke: vad sjutton gör Ellen här, på samma motorfirma som jag. Men sedan ruskade jag bort tankarna. Hon gick dock fram till mig och det var så roligt att träffa henne igen. Det är fem år sedan Emma åkte till Japan och tiden går fort.

Efter att Bosse testat sin älskade Harley så åkte vi vidare till annan mc-butik i Helsingborg och passade då på att stanna till Väla där jag fick handlat kaffe och ett par sommartoppar.

Väl hemma så var det dags för middag och jag snodde ihop en härlig sjömanskyckling. När barnen var små så gjorde jag ofta sjömansgryta, som är en god allt-i-ett-gryta med högrev, potatis och porter. Allt varvas i en gryta och rätten får koka under lock i cirka 40 minuter. Själva namnet Sjömansgryta kommer från att sjömansbiff en praktisk maträtt att laga ombord på båtar, då allt lagas i en och samma gryta . Anledningen till att öl används i rätten var att friskt vatten inte alltid fanns tillgängligt till havs. (Källa).
I min modernare tappning använder jag pak choi, kycklingfärs och alkoholfri öl, som får en lite touch av PåMackan Vitlök och Gurka. Mums!

4 portioner

Ingredienser:

  • 500 g kycklingfärs
  • 1 pärllök
  • 1 salladslök
  • 1 pak choi
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 fl (33 cl) alkoholfri öl
  • 500 g potatis
  • ½ förpackning PåMackan Vitlök och Gurka

Så här gör du:
Finhacka löken och bryn den tillsammans med kycklingfärsen. Rör ned kycklingfond. Smaka av om du behöver tillsätta salt och peppar. Jag tillsatte inga övriga kryddor utan tycker att smaken av fonden räcker, men det är ju en smaksatt.

Varva (rå) skivad potatis, pakchoi och färs. Avsluta med ett lager potatis. Häll på ölen.

Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i 175 grader i cirka 50 minuter. Efter 30 minuter tar du ut formen och klickar på PåMackan Vitlök och Gurka. Bred ut det över potatisen. Sätt in i ugnen igen, med aluminiumfolie. Ta ut när potatisen är klar.

Serveras med saltgurka och sallad.