Om du gillar skaldjur så kommer du att älska den här mjölk- och glutenfria skaldjurslasagnen. Lasagnen är god att man inte tänker på att den inte innehåller någon som helst (vegan)ost. Den här rätten kräver minimal arbetstid i köket men smakar så mycket så att dina matgäster kommer att tro att du har stått timmar i köket.

Jag erkänner att jag är svag för räkor, kräftor och lasagne, så det är inte så konstigt att jag älskar den här rätten. Servera den till en god riesling och en fräsch grön sallad.

Jag passade på att göra en stor sats och sedan frysa in ett par matlådor vilket gör att jag redan nu fram emot nästa veckas lunch.

Men innan jag skriver ned receptet så måste jag berätta att jag är väldigt stolt över mig själv. I fredags eftermiddag drog jag igång projektet att rensa ur Emmas gamla rum, och tro mig, det är ett projekt. Rummet har mer eller mindre blivit en skräprum, för där samlas allt som vi inte hittar någon plats för. Har du ett sådant rum? Jag har haft sådan ångest var gång jag går förbi rummet, men i fredags kavlade jag upp ärmarna.

Jag började med att bära ut – och upp – resväskorna. Jag menar, det är ju bara 1,5 månader sedan vi kom hem från Japan och varför ska man stressa att få upp väskorna. Note to myself, skjut inte upp något till morgondagen. Gör det på en gång! Då slipper du må dåligt över hur rörigt det blir.

Därefter öppnade jag upp båda garderobsdörrarna och de kläder som inte använts på två säsonger, de rensades ut. Jag fortsatte med att gå igenom våra pärmar och allt gammalt papper åkte ut. Pärm efter pärm gicks igenom och gud vad papper det var. Vi talar säkert om 20 kilo. Alltså Åsa, man behöver inte spara försäkringspapper på bilar som man ägde för 5 år sedan. Jag var nöjd när det var gjort och det ska nu lämnas in till förbränning. Jag tror det kostar cirka 3,50 per kilo men det är värt varenda öre att få det förbränt. Jag vill inte att någon ska hitta alla våra kontonummer hahaha.

Sminkbord och bokhylla lades ut på Facebook marketplace och två lyckliga (?) nya ägare hämtar dem imorgon. Toppen, då slipper jag åka och slänga det. Bokhyllan var i ett bedrövligt skick men lägger man ut det som gratis, då finns det de som förbarmar sig över det 🙂

Bakom dörren hittade jag en massa ramar som jag tänkt återanvända till helt nya bilder, men efter att a stått där sedan vi flyttade in så är det bara att inse – It ain’t gonna happen. Så ut med dom. Böcker, är ett annat kapitel. Jag älskar att läsa men sedan ett par år tillbaka så lånar jag bara på bibliotek. Jag slutade köpa böcker för jag har ingen plats, och det är bara en källa för damm. Och kokböcker. Jamen, visst är det kul att bläddra igenom dom, men 95% av gångerna så googlar jag recept. Så de rensas också och åker ut.

För varje pryl som åker ut så känner jag att jag tappar ett kilo. Nu är bara dilemmat vad jag gör med våra japanska dockor. Ska de få stanna, eller gå? Där måste jag ta mig en funderare.

Fruktansvärt dålig bild men med tanke på röran är jag glad för att ljuset är så dåligt. Och ser någon adventsljusstaken? Vad gör den där?

4 portioner

Ingredienser:

 • 1 purjolök
 • 1 tsk rapsolja
 • cirka 400 g skalade räkor
 • 1 burk kräftstjärtar i lake
 • 1 msk potatismjöl
 • 2,5 dl växtbaserad grädde
 • 1 dl mandelmjölk
 • 3 msk fiskfond
 • 250 g bladspent
 • 10 lasagneplattor
 • salt
 • peppar

Arbetsbeskrivning:
Sätt ugnen på 200°. Strimla purjo och fräs  i olja. Låt räkor och avrunna kräftstjärtar fräsa med ett par minuter. Strö på potatismjöl och häll på växtbaserad grädde och mandelmjölk. Tillsätt fond och sjud en stund. Vänd ner spenat och låt den mjukna. Smaka av med salt och peppar.

Fördela lite av såsen i botten på en ugnsform. Varva sedan lasagneplattor och sås, avsluta med sås. Ställ in mitt i ugnen ca 20 minuter tills lasagnen fått fin färg. Servera med sallad.