September månad innebär att det bland annat skördas rödbetor, pumpa, squash, äpplen och björnbär. Det pågår också en massa skördefestivaler runt om i vårt vackra, avlånga land och vi ska försöka hinna med en eller två – om tiden räcker till.

Pumpa är perfekt att ha i maten och den är laddad med betakaroten, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin som är bra för matsmältning och för hyn.

När jag bodde i USA så kunde man handla pumpa på burk men jag har inte hittat det i Sverige (det finns säkert i någon butik som specialiserar sig på amerikanska produkter) så vet någon var man kan köpa det så tipsa gärna.

butternut_1

Det går dock att göra egen puré som du kan använda i soppor, pannkakor, kakor etc och det du behöver är

  • 1 st butternutpumpa
  • vatten

Skär ur köttet från pumpan och dela i mindre bitar. Lägg i en gryta. Häll på vatten så det täcker och koka det i ca 5 minuter. Häll av allt vatten och använd en stavpuré för att mixa ihop pumpaköttet till en len massa.

Fördela i plastpåsar och frys ned. Bara att ta fram när man så behöver.

Och eftersom vi nu har pumpapuré så är vi framme vid dagens recept – pumpapannkakor.

4 st pannkakor

pumpapannkaka

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl Creamy Cooking
  • ½ dl vatten
  • 1 ½ dl pumpapuré
  • mjölkfritt margarin till stekning

Arbetsbeskrivning:
Vispa ihop alla ingredienser till en smet. Klickas ut i stekpannan. Vänd när de fått fin färg.