Hej på er. Annandag jul och jag håller fortfarande på att smälta all mat från julafton. Jag kan äta hur mycket sill som  helst och skippar mer än gärna allt småvarmt, om vi nu bortser från Janssons Frestelse, som är så gott. Mums!

Vi hade en supermysig jul och jag absolut älskar min familj, Alla var inte med, men vi som var där njöt av att bara vara tillsammans. Tomten var extra snäll i år och jag fick en massa roliga kokböcker, härligt pyjamasset i silke och fantastiska tofflor. Älskar det.
Dotter med sambo var hemma på juldagen och då bjöd vi på dansk fläskestek med äppelmos och rödkål. Mat när den är som allra bäst. Till efterrätt blev det en cheesecake med skumtomtar, som var riktigt god. Originalrecept kommer från citygross.

Ingredienser

  • 3 dl växtbaserad grädde
  • 100 g skumtomtar

Botten

  • 160 g pepparkakor
  • 75 g smält mjölkfritt margarin

Fyllning

  • 3 st äggvitor
  • 1 msk citronjuice
  • 3 st äggulor
  • 1.5 dl socker
  • 200 g oatly fraiche
  • pepparkakor till dekoration

Så här gör du:

Koka upp växtbaserad grädde och dra av kastrullen från plattan. Rör i skumtomtarna och låt dem smälta. Ställ i kylen och låt svalna ca en timme. Eller så ställer du ut i uterummet.

Lägg pepparkakorna i en plastpåse. Ta fram en kavel och så krossar du pepparkakorna. Snabbt och smärtfritt. Smula pepparkakorna i en bunke. Blanda med smält mjölkfritt margarin.

Tryck ut pepparkakssmulet i en springform ca 28 cm med avtagbar kant. Lägg in i frysen.

Dela äggulor och äggvitor. Vispa äggvitorna med citronjuice till ett hårt skum i en bunke.

Vispa äggulor och socker poröst i en bunke. Vispa i oatly fraiche

Vispa skumtomtegrädden till en gräddig konsistens. Vänd ner i ägguleblandningen. Vänd i äggvitan. Häll blandningen i formen. Låt stå över natten i frysen.

Låt stå i kylen ca 1 timme innan servering.

Dekorera med krossade pepparkakor.