Emma fyllde år i går så vi åkte dit med lite gott att äta och en riktigt smarrig morotskaka som inandas julkänsla (smaken av kanel) och söta morötter. Visste du att morotskaka har sitt ursprung i Europa, troligen under medeltiden? Under den här perioden var socker och andra sötningsmedel dyra och svåra att få tag på, så man använde naturligt, söta grönsaker som morötter för att söta sina bakverk. Morotskakan blev särskilt populär i Storbritannien under andra världskriget, när ransoneringen gjorde det svårt att få tag på vissa ingredienser.
Receptet spreds vidare och morotskakan blev en älskad klassiker, särskilt i USA under 1960- och 1970-talen, där den nådde stor popularitet. Idag är morotskaka en uppskattad dessert över hela världen.
Till vårt fat köpte jag gott pålägg, miniköttbullar, frukter och serverade det med potatissallad och bröd.
Till förrätt serverade Emma kronärtskocka och det är faktiskt något jag inte ätit. Jo, jag har köpt det på burk men inte ätit det färskt, på detta vis. Man bryter bladen som doppas i smält smör (mjölkfritt margarin) som smaksatts med färskrivet citronskal och salt.
Det var sagolikt gott och definitivt något jag måste införa i vår matsedel.
Till efterrätt blev det morotskaka och kakan var helt amazing. Ojojoj. Jag tog 2 bitar. Kakan bakades 1 dag före och fick sedan stå i kylskåpet under natten och gotta till sig. Receptet kommer ursprungligen från Buffé nr 1, 2013.
Ingredienser:
- mjölkfritt margarin till formen
- kokos istället för ströbröd
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3 tsk kanel
- 1/2 tsk salt
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl finrivna morötter
- 1 dl neutral rapsolja
Glasyr
- 300 g Philadelphia plantbaserad ost
- 100 g rumstempererat mjölkfritt margarin
- 3 dl florsocker
- 1 tsk färskpressad citronjuice
- flisad mandel till garnering
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form, cm 24 cm i diameter (för 10 bitar).
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Tillsätt de rivna morötterna och rapsoljan. Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet.
Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Lägg kakan på ett fat.
Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser med elvisp i ca 3 minuter tills det blivit en jämn och fluffig smet. Bred glasyren över kakan. Garnera med mandel.