Åh, jag gjorde världens godaste gluten- och mjölkfria kakor i fredags kväll. Livsfarligt goda. Så härligt sega som kakorna ska vara och vansinnigt goda. Det var nästan omöjligt att sluta äta dom när man väl hade börjat. Så, det kommer att dröja ett tag tills jag gör dom igen, häpp. Tack och lov så kommer Emma och hennes pojkvän hem idag så då kan de få äta de som är kvar.

Men innan receptet måste jag få visa två saker som flyttat hem. Först en vinst i en konstförening och när jag såg den härligt blå krackelerade raku-lådan, eller vad man nu ska kalla den för, så visste jag att den skulle göra sig bra i vårt vardagsrum, så jag blev så glad när jag vann den. I ärlighetens namn så valde jag faktiskt mellan den eller en rolig alpacketrekking, men efter lite dividerande så kom jag på att jag kan göra alpacketrekking ändå, på egen hand i vår, men att jag troligtvis inte skulle komma mig för att köpa en låda, hur söt jag än tycker den är, så då fick den följa med hem.

Det andra fyndet är en rolig bricka som egentligen säger allt – it´s always time for Swedish fika. Och jag vet att alla våra utbytesstudenter skulle hålla med. Det finns inget svenskare än just fika och våra fikapauser är nästan heliga.

Men för att fika så behövs en kaka och här kommer receptet på den absolut allra ljuvligaste snöboll. Och vill du inte använda jordnötter, så lägg i choklad. Jag har testat den varianten också och den blev lika god.

Ingredienser:

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • ½ tsk xantangummi
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl jordnötter

Så här gör du:
Rör mjölkfritt margarin och strösocker så det blir pösigt och tillsätt ägget. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda väl. Rör ned jordnötterna.

Med en sked klickar du upp smeten på bakplåtspapper och sätt in i 175 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.