I helgen kastade vi oss in i julbaket och först ut var lussekatter, fyllda med krämigt, mjölkfritt margarin och socker. Doften av saffran är magiskt och det är något visst med att sätta sig ned med en lussekatt i ena handen och ett glas glögg i den andra.
Första advent smyger sig närmare, snart är det dags att plocka fram adventsstakarna och vi är redo att låta julstämningen svepa in över vårt hem. Häng med på vår resa genom julens smaker och traditioner – en resa fylld av kärlek, gemenskap och förstås, fantastiskt god mat och kakor.


Ingredienser
Bulldeg:
- 5 dl växtbaserad mjölk
- 50 g jäst
- 1 g saffran
- 2 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 18 dl vetemjöl
- 200 g rumsvarm mjölkfritt margarin
- 0.5 tsk salt
Fyllning:
- 150 g växtbaserad smör
- 1 dl socker
- 1 dl vaniljsocker
Pensling:
- Växtbaserad smör Socker
Fyllning:
Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå.
Bulldeg:
- Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg.
- Den ska släppa från kanterna men fortfarande se lite kladdig ut.
- Låt arbeta ihop i ca 20 minuter på låg hastighet.
- Stjälp upp degen direkt på lätt mjölad bakbänk.
- Kavla ut den till en stor rektangel.
- Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag ( toppen till mitten och därefter botten till den nya toppen) Skär remsor ca 2 cm breda av degen och rulla ihop till lussebullar.
- Lägg på plåt och låt jäsa till dubbel storlek, i ca. 2 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 225°c och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter.
- Låt svalna Pensla med smält växtbaserad smör och doppa i socker.
