4-6 portioner
Grattis alla mammor på Mors Dag! Jag skickar en kram till min underbara mamma som lagar fantastiskt god mat och som är min stora inspiration när det gäller matlagning!
Jag har en underbar man som var fredag kommer med en bukett fräscha blommar och det finns inget bättre sätt att börja en helg på.
När det regnade förra söndagen passade jag på att laga en riktig söndagsstek. Tillagningstiden kan tyckas lång men i princip sköter köttet sig själv och man kan göra en massa andra roliga saker under tiden 😉
Ingredienser:
- 1 kg fransyska
- salt
- pepparmix
- mjölkfritt margarin
- 2 buljongtärningar
- 2 röda lökar
- vatten
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl Gott i Maten
- 1 msk gelé
Arbetsbeskrivning:
Salta och peppra steken rejält. Bryn mjölkfritt margarin i en stekpanna och bryn köttet på båda sidorna. Häll vatten över köttet, lägg i buljongtärningar och 2 skivade röda lökar. Låt puttra på svag värme i ca 4 timmar (köttet blir underbart mört). Skulle vattnet koka bort, häller du på mer vatten. I slutet av stektiden ska du se till att nästa allt vatten har kokat bort (spara ca 2 dl för sås).
Ta upp köttet och låt vila en stund. Vispa ned vetemjölet och späd med Gott i Maten. Smaka av. Ibland behöver du tillsätta ytterligare lite buljongtärning. Rör ned gelé.
Servera steken uppskuren i skivor med kokt potatis, grönsaker och sås.