Hej – ännu ett recept från kokboken som jag la på is. Den här gången blir det smarriga frukostflingor – med smak av jordgubb. Jag rekommenderar verkligen att testa att göra egna frukostflingor – för du kan variera det i så många olika smaker. Gillar du inte jordgubbar – ja men prova då något annat. Blåbär. Mango. Hallon. Släng i det.  Jag lovar att du kan inte misslyckas. Och kilopriset blir så mycket billigare jämfört med det du eventuellt köper. Och mycket godare.

Men innan vi kommer till receptet, låt mig berätta hur en helt vanlig fredag ser ut hos oss. Låt oss glömma att det är lördag kväll och istället bege oss en dag tillbaka. Det här är min fredag.

Jag kommer hem. Jag sätter igång en maskin tvätt. Jag startar diskmaskinen. Jag förbereder en massa mat vilket innebär att alla plattorna är på gång. Jag skär. Jag skivar. Jag bryner i mjölkfritt margarin. Ibland hinner jag till och med hälla upp ett glas vin. Jag tillagar maten. Jag sätter på Spotify och hinner ta ett par danssteg. Jag kryddar. Och då går den jävla proppen. Allt bara …. dööööööö. Och sedan knäpper det. Maskinerna hackar. De låter. De knäpper. Det tickar.

Va.. f*n. I går blev jag vansinnig. Så här har det varit de sista tre veckorna. Jag ringde hem äkta hälften (som alltid jobbar). Han kom hem. Han letade. Han bytte proppar. Fick igång en del. Frid och fröjd. Sedan fungerade inte TV:n och elementen la av. Och jag erkänner – då började jag fundera på om inte en lägenhet vore ett alternativ. Ett tag drömde och önskade jag till om med att jag skulle vara gift med en elektriker. Men kanske någon känner någon?

Ingrediense

  • 250 g jordgubbar
  • 6 dl havregryn
  • 3 tsk råsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl olja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kokosolja
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 msk linfrö
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 dl kokoschips

Så här gör du:

Skär jordgubbarna i tunna skivor. Lägg jordgubbsskivorna på plåt. Torka i 50 graders ugn i ca 7 timmar. Låt ugnsluckan stå på glänt (sätt i en grytlapp) så att fukten kommer ut. Låt kallna.

Blanda havregryn, råsocker och salt i en skål. Rör ned olja, honung, vaniljsocker och kokosolja. Blanda väl. Häll ut på en plåt.

Sätt in i 225 graders värme i ca 10-15 minuter tills blandningen fått färg. Ta ut plåten.

Rör om ett par gånger under tiden det kallnar.

Blanda de jordgubbskivor, kokoschips, valnötter, solroskärnor, pumpakärnor och linfrö i en skål.

Blanda fröblandningen med havregrynsblandningen och häll upp i förvaringsskål.