Älskar sommarmat. För mig är sommarmat att svänga ihop en riktigt matig sallad och att lägga en bit kött på grillen. Vi använder gärna ytterfilé som går rätt fort att grilla och jag tillbringar hellre lång tid vid middagsbordet än vid spisen. Och vem vill stå i köket när solen gassar utanför huset?

Min man gjorde en fantastisk marinad till köttet och nästa gång måste jag smyga fram och kika honom över axeln för att kunna dokumentera hans hemliga recept. Han har haft en tendens att överkrydda allt och de sista gångerna har jag och kidsen bett honom att minska kryddmängden med MINST 3/4 och det verkar att ha gått hem. Jag tror han tillsätter en skvätt soja i marinaden och någon stark chilisås. Köttet får så mycket smak och ska helst ligga kallt i kylskåp ett dygn och gotta till sig. Se till att vända köttet ett par gånger under tiden och klappa gärna in marinaden. (Och har du ingen grill så går det alldeles utmärkt att steka köttet i ugnen).

Till kvällens grillade ytterfilé serverade jag den citronyoghurt som jag även serverade till mina frasiga potatis- och quinoabollar. Såsen passade bra även till den här rätten.

Som tillbehör till det grillade köttet gjorde jag en stor sats Tabbouleh som är en vegetarisk rätt med bulgur, finhackade tomater, massor av persilja och finhackad lök. I originalreceptet ska det även vara mynta men det skippade jag och pimpade till rätten lite extra genom att tillsätta mango. Mums så fräscht.

Ett recept är inte tänkt att följas slaviskt utan jag ser det mer som inspiration. Om du hittar något gott recept och sedan inte gillar en eller två ingredienser, byt då ut det mot andra ingredienser. Bli inspirerad men sätt din egen touch på maten med kryddor och lek med färger. Mat ska ätas med alla sinnen och jag älskar färgrik mat. Det finns säkert några som rynkar näsan åt att jag tillsätter mango i tabbouleh, men det här är min tabbouleh, gjord på mitt sätt.

Har du något gott recept på något tillbehör till grillat? Får gärna vara matig sallad eller någon god sås. Jag är inte speciellt förtjust i pommes frites – och potatisklyftor äter jag ju nästan jämt annars så lite ny inspiration tas tacksamt emot. Jag har lite kyckling som ska åka på grillen härnäst och jag funderar lite på vad jag ska servera till det.

4 portioner

Ingredienser:

  • 3 dl grov bulgur
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 stora nävar fint skuren bladpersilja
  • 3 tärnade tomater
  • 1 fint strimlad salladslök
  • ½ mango, strimlad
  • 2 dl machesallad

Dressing:

  • pressad saft från ½ citron
  • 4 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Arbetsbeskrivning:
Koka bulgur i vatten och grönsaksbuljong enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna. Blanda med persilja, tomat, salladslök, mango och sallad.

Rör ihop citron, olja, salt och peppar till en dressing och blanda med bulgurn.

Spara