Tapioka är en stärkelse som extraherats ur växten Manihot esculentas rot och som ofta säljs i form av runda gryn (pärlor) med samma användningsområde som äkta sagogryn. Tapiokapärlor är små kulor av tapiokastärkelse, som till exempel används i asiatisk matlagning och de är genomskinliga och smakar ingenting. Produkten är rik på stärkelse men proteinfattig. Jag hittade min påse i en asiatisk butik men det är möjligt att det finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

gdynia30

När jag var i Polen så använde kocken ofta och gärna tapioka i maten och genom att tillsätta (matlagnings-)färg så kan man komma upp med vackra kreationer. Så är dock inte fallet med mitt recept. Det är inte vackert – men det är gott.

Jag var som sagt sötsugen så jag rörde ihop en glass som smaksattes med lite hallonlikör. Den här gången använde jag inte glassmaskinen utan jag hällde all glass i en plastburk som sedan sattes in i frysen. Jag rörde om i glassburken ca två gånger i timmen för att få en krämig konsistens – slarva inte med detta. Se till att skrapa ned även vid kanterna så att det inte blir så att en del är genomfrusen medans den andra är krämigt. Glassen gjordes vid 14-tiden och vi åt vid sextiden och då var glassen lagom krämig.

Till glassen serverade jag en liten hallonkompott. Knappt 1 dl hallon som kokats ihop med någon matsked socker. Den kan serveras varm eller kall.

tapiokaglass00

tapiokaglass01

tapiokaglass05 tapiokaglass04 tapiokaglass03 tapiokaglass02

tapiokaglass06

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 förpackning extra creamy coconut milk
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl strösocker
  • 3/4 dl tapiokapärlor
  • 3 msk hallonlikör
  • 1 äggula

Arbetsbeskrivning:
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg den i en gryta. Häll på kokosmjölk, strösocker, hallonlikör och tapiokapärlor. Koka upp – se till att ta grytan av värmen så fort det börjar bubbla upp. Det ska INTE koka. Sänk värmen. Vispa i äggulan och sätt grytan på värmen igen. Fortsätt vispa och låt grytan småbubbla (inte koka) i ca 2 minuter. Häll upp glassen i en form. Sätt in i frysen. Ta ut glassen två gånger i timmen och rör om rejält varje gång. Se till att du skrapar ned det som ev blivit frusit. Serveras med en hallonsås.