Den här tomat- och bönsalladen är ett säkert kort på ett buffébord. Dels är den mycket enkel att göra – i princip bara att öppna ett par burkar och sedan blanda ihop – och dels är den jättegod med söta tomater och beska oliver. Jag använder borlottibönor men du kan lika gärna använda svarta bönor eller någon annan sort du gillar.
Jag tycker alltid det är svårt att planera hur mycket mat man ska sätta fram på ett buffébord och många gånger slutar det med att vi alltid har för mycket kvar. Känns det igen? Jag har dock blivit bättre på att planera mängden mat och en sak att tänka på är att om det serveras bröd så behövs det inte lika mycket mat. Vi serverade rökt lax på ca 2 kilo och det räckte gott och väl till 20 personer tillsammans med de andra rätterna som serverades.
På Emmas student så bjöd vi på
- varmrökt lax
- kall sås med dill och bostongurka
- balsamicopotatis
- italiensk paj
- tomat- och bönsallad
- bröd
- fruktfat (melon, ananas, jordgubbar, vindruvor)
Ingredienser:
- 1 stor rödlök
- 750 g tomater (mixa och blanda tomater i olika storlekar och färger)
- 2 burkar borlottibönor
- 1 burk kalmatioliver
- 2 burkar gröna oliver med citronfyllning
- flingsalt
- svartpeppar
Dressing:
- 1 äggula
- 2 msk skånsk senap
- 1 ½ msk äppelcidervinäger
- 1 dl rapsolja
- ½ msk honung
- salt
- svartpeppar
Arbetsbeskrivning:
Skala och strimla rödlöken. Dela tomaterna. Skölj bönorna och låt de rinna av. Häll av olivspadet. Blanda alla ingredienser i en skål.
Mixa äggula med övriga ingredienser och ringla dressingen över salladen. Rör om.
Trackbacks/Pingbacks