Jag äter nästan aldrig bröd men har varit så sugen på hembakat bröd så jag blev mycket glad när sprang över ett bullrecept på Farbror Gröns hemsida. Det var kalljästa tomatbullar som kräver väldigt lite arbete vilket passar mig perfekt. Bara röra ihop degen, låta den stå i kyl över natten och sedan lägga på plåt på morgonen. Perfekt.
Här är fler positiva aspekter till att jag älskar kalljäst bröd:
- Smakutveckling:
Genom att låta degen jäsa långsamt och kallt över natten får jäsningsprocessen tid att utveckla och fördjupa brödets smaker. Det kan ge brödet en mer komplex och nyanserad smakprofil. - Struktur och konsistens:
Kalljäsning kan ge brödet en bättre struktur och konsistens. Degen får tid att utveckla glutenstrukturen på ett sätt som ger brödet en mjuk och luftig textur. - Enklare hantering:
Att förbereda degen kvällen innan och låta den jäsa över natten gör brödbaket mer bekvämt på morgonen. Du behöver inte stå och vänta på att degen ska jäsa på morgonen innan du kan baka brödet. - Förbättrad näring:
Kalljäsning kan också bidra till att förbättra brödets näringsprofil genom att göra näringsämnen i mjölet mer tillgängliga.
6 bullar
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
- 10-11 dl rågsikt
- 1,5 dl finhackade soltorkade tomater
Så här gör du:
Rör ut jästen i kallt vatten. Rör ned salt, honung, olivolja och mjöl. Till sist tillsättes finhackad, soltorkade tomater.
Låt den klibbiga degen stå i rumstemperatur en halvtimme. Täck den med plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten.
Morgonen därpå sätter du ugnen på 275 grader och tar sedan ut degen ur kylskåpet. Mjöla bakbordet med rågsikt och stjälp ut degen. Man ska inte knåda! Dela degen i två lika stora delar och dela dessa deghalvor i tre delar var. Vänd varje del i mjölet på bakbordet bröden läggs på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in bröden i ugnen, sänk värmen till 250 grader och grädda ca 15 minuter
Trackbacks/Pingbacks