Vi fortsätter på temat chokladbollar men den här gången så lindas de in i marsipan som vi gör små tomteluvor av. Jättesöta att sätta fram på julens gottebord.
Visst du att chokladbollen introducerades i Sverige på 1930-talet. Ursprunget till receptet är inte helt klart, men det tros ha inspirerats av liknande sötsaker från andra länder. Under årens lopp har chokladbollen blivit en älskad och klassisk svensk godbit, särskilt populär bland barn och ett vanligt inslag på fikabordet. Receptet har förändrats och anpassats över tid, och det finns många varianter av chokladbollar med olika smaker och ingredienser.

Ingredienser
Ca 20 st
- 150 g mjölkfritt margarin
- 2 dl socker
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 dl havregryn
- 2 msk kaffe
- 100g marsipan
- Röd karamellfärg
Arbeta ihop samtliga ingredienser till en smidig deg. Rulla till bollar i önskad storlek.
Färga 3/4 marsipan röd. Kavla ut till en rektangel i önskad tjocklek. Skär ut kvadrater ca 8×8 cm. Lägg i en boll och dra ihop marsipanen över. Bilda en topp av marsipanen och forma en luva. Rulla en lite vit boll av marsipanen och tryck dit på luvan.
Tips! Har du marsipan över kan du även skapa en söm längs ner på luvan.
