Så var det dags för ett riktigt smaskigt recept, som ursprungligen kommer från Allt om Mat och som har omarbetats lite. Jordnötssåsen är så god och blev över till dagen därpå då jag gjorde Biff Rydberg av resterna. Yummi. Det är ett riktigt festligt helgrecept så det här kommer vi att äta flera gånger.

Jag hade tänkt att få upp receptet under veckan men tyvärr så försvann dagarna. Idag är det den 4 januari och jag småmyser och och har tänt att par ljus. Det tar ett par timmar innan äkta hälften kommer hem så jag får se om jag kan hålla mig vaken. Vi har nog inga stora helgplaner men det kanske blir en utflykt eller två. Ha en skön helg!

4 portioner

Ingredienser:

Nudelströssel

  • 1 förpackning nudlar

Nudelströssel: Krama sönder nudlarna i förpackningen (utan att öppna förpackningen för då får du plocka nudlar från golvet) och strö sedan ut småbitarna på bakplåtspapper. Släng påsen med smaksättning eller spara till annat tillfälle. Du behöver det inte nu. Sätt in formen i ugnen, 175 grader i cirka 10 minuter och ställ sedan åt sidan. Det blir knapergott på salladen. Går bra att göra i förväg.

Jordnötssås:

  • 1 röd lök
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk, (400 ml)
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl jordnötter, salta
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 tsk socker

Jordnötssås: Skala och finhacka lök. Fräs löken på medelvärme tillsammans med chiliflakes och olja tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 min.Tillsätt kokosmjölk, vatten och nötter och koka ca 2 min. Häll såsen genom en sil och mixa jordnötterna med mixerstav. Rör ned jordnötsmassan i såsen, smaka av med citronsaft och salt. Smaka av med strösocker. Går bra att göra i förväg.

Asiatisk sallad

  • 2 morötter
  • 1 gurka
  • 2 pak choi
  • 300 g äggnudlar
  • 1 msk citron, eller lime, pressad
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka koriander (var försiktig, kan smaka parfym)
  • 1 kruka mynta
  • 1 tsk flingsalt
  • svarta sesamfrön (dekoration)

Asiatisk sallad: Skala morötterna. Strimla dem och gurkan tunt. Skär strimlorna i långa, smala remsor. Skär pak choien i tunna strimlor på längden. Woka dem i rapsolja. Beroende på tjocklek så kan det ta olika tid. Allt från 5 minuter till…. tja, kolla när det är klart. Det ska vara knaprigt. Inte sönderstekt.

Koka nudlarna enligt förpackningen. Häll av vattnet. Blanda ned nudlarna med grönsakerna. Rör ned mynta och koriander. Var försiktig med koriander då det kan smaka för mycket parfym. Vi gick all in och använde japanska kryddor, som vi köpte under vårt besök i Japan, men det går lika bra med bara koriander och mynta.

Häll upp nudlarna på ett fat, dekorera med svarta sesamfrön och nudelströssel.

Tournedos:

  • 800 g oxfilé, mittbit
  • 2 msk rapsolja
  • tsk salt
  • 2 pepparmix

Tournedos: Lägg köttet i rumstemperatur ca 30 min före tillagningen.

Skär oxfilén i fyra jämnstora bitar.Salta och peppra.Bryn köttet i olja tills det fått vacker färg. Sätt in stektermometer i en av bitarna, sätt in i ugnen 175 grader tills köttet nått 55° innertemperatur för rosa kött. Låt köttet vila ca 5 min före servering.

Servera med nudlar och jordnötssås. Så jäkla gott!