I går tog vi motorcykeln till Österlen och på slingriga småvägar hamnade vi först hos Vackra Ting i Beddingestrand. Namnet är precis som det låter, en butik där man bara kan gå omkring och titta på alla vackra saker som trängs huller om buller. Det finns prylar överallt och ett paradis för den som älskar interiör. Jag skulle ha kunnat gå loss butiken och bara shoppa men min man är smart då han ser till att vi gör utflykter med motorcykel. Det är inte så lätt för mig att plocka hem saker och ting, hahaha. Så det blev fönstershopping. Jag hittade en groda med guldkrona och jag vred länge på den under tiden habegäret växte, men jag lät den stå kvar. Jag ångrar mig dock idag…

Vi fortsatte vår färd och kom vi slutligen fram till dagens andra etapp, Kåseberga, denna fantastiska fiskeby. Vädret var helt förtrollande och eftersom vi kom fram till fyratiden så slapp vi också trängas med en massa turister. Tidigare har man kunnat köra bil ned till hamnen vilket inneburit mycket trafik och trafikstockningar på den lilla byvägen, men nu finns det parkeringsvakter som hänvisar till bilparkering en bit ifrån hamnen. Så smart. Motorcyklister var dock välkomna att köra ned.


Vi åt en sen lunch hos Kåseberga café och bistro och jag åt en sagolik Fish Taco, nyfriterad torsk med salsa. Torsken var knaprigt friterad och samsades med mango- och chilisalsa i en wrap. Så gott. Det fanns gott om sittplatser i hamnserveringen och vi satt en lång stund och bara avnjöt mat och det fina vädret.

På åsen ovanför hamnen ligger Ales Stenar, som är Sveriges största skeppssättning. Vi vandrade inte upp där den här gången men jag bjuder på ett par bilder som jag tog den 26 december. Jösses så kallt och ruggigt det var den dagen, men rent magiskt då dimman flöt in ovanför stenarna. Skeppsättningen består av 59 stenblock, är 67 meter lång och 19 meter bred. Ett måste att se om man aldrig har varit där. Utsikten från åsen är helt fantastiskt och väl värd den snåriga promenaden upp.

Etapp tre blev Österlenkryddor som ligger helt bedårande vid en landsväg i Köpingebro. Vi trodde först att vi missat stället men helt plötsligt dök gården upp. Älskar du matlagning så måste du ta dig hit. Det finns så mycket härliga kryddor och jag tror vi stoppade näsan i vartenda provburk.  Åh, vad kryddorna luktade gott. Med hem följde Lavendelsocker, Österlenhetta, pantofflesalt och naturligtvis, guldet från Österlen – rostade rapsfrö. Det var så gott att strö på morgonens yoghurt. Pantofflesalten är för övrigt  vinnaren av både Skåneländska Gastronomiska akademiens Diplom och Husmansbord landskapsmat Diplomet. Blandningen består av havssalt, dillfrö, libbsticka, citrontimjan och dragonkul  och kommer att bli gott till ugnsrostade rotsaker.

Österlenkryddor arrangerar många trevliga visningar och vi ska försöka ta oss dit till en av dom. Är lite ledsen att jag missade deras Lavendelfestival  som pågick i slutet av juli med guidning, frukost och mousserande vin och lavendelbukett. Just den speciella visningen börjar vid halv sextiden på morgonen och det måste vara helt fantastiskt att få vara där en tidig morgon och bara njuta av den fantastiska miljön.

 

Spara