God morgon från ett mycket riktigt blåsigt Skåne. Brrrrr. Det är nästan så jag inte vill gå ut idag men huset är fullt av folk och vi ska hinna avverka en hel del dag. I går kväll kom ett Lachlan på besök och det var ett kärt återseende. Lachlan bodde hos oss ett par månader förra året under sitt Rotaryår och är nu tillbaka i Sverige på en kort visit. Det var fantastiskt kul att se honom och för en gång skull så kom Nicklas också på besök. Jättekul. Lachlan kommer tillbaka igen i juni nästa år och då blir det förhoppningsvis en längre visit än en övernattning.  Det är en fantastiskt gåva att vara värdmamma för utländska ungdomar och det känns verkligen som om de tillhör vår familj. Jag älskar att de kommer på besök. Under sina månader i Australien har han hunnit bli vegetarian så istället för riktiga köttbullar så bjöd jag på köttbullar gjorda av quorn och det blev riktigt smaskigt. Och det kommer jag att göra fler gånger.

Till köttbullarna serverade jag rostade rotsaker och det är ju så himla praktiskt om man är många. Bara ansa grönsaker. Ned på en plåt. Tillsätt olja och en massa kryddor och sedan in i ugnen tills det är klart. Superlätt.

vegetariskakottbullar01 vegetariskakottbullar02 vegetariskakottbullar03 vegetariskakottbullar04 vegetariskakottbullar05

6 portioner

Ingredienser:

  • 1000 g quornfärs
  • 1 riven röd lök
  • 1 dl havremjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 3 ägg
  • salt
  • peppar
  • kryddpeppar
  • mjölkfritt margarin att steka i

Sås:

  • 5 dl havregrädde (imat)
  • ett par matskedar ajvar
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Arbetsbeskrivning:
Arbeta ihop quornfärsen och rulla till runda bollar. Stek ordentligt så de får fin färg och lägg över i ugnsform. När köttbullarna är klara tillsätter du havregrädden, ajvar och grönsaksbuljongen i stekpannan och kokar ihop. Häll över köttbullarna och sätt in i 175 grader i ca 10 minuter.

Spara