Jag och Sofia flyttade in i sprillans ny lägenhet i början av året och efter att vi bott in oss ett tag kände vi att det var dags att sätta vår egen prägel på väggarna. Samtliga väggar är vita och just vardagsrummets vita vägg var inte speciellt rolig så vi funderade på att göra en fondvägg. Vi var också i behov av förvaring och efter att ha tittat runt på tv-bänkar fastnade vi för en platsbyggd bokhylla med inbyggd tv.

Viktigt för mig var att den skulle se traditionell ut och något man allmänt njuter av att titta på. Personligen tycker jag om traditonella och viktorianska hus och moderna lägenheter är tyvärr oftast bara vita och fyrkantiga utan större karaktär. Så att få fram något vackert med karaktär och känsla skulle bli något spännande. 

UNDERDELEN
Nu var problemet som så att ingen av oss hade erfarenhet av att bygga. Vart börjar man och vad ska man tänka på?
Tur som vi har så hade våra föräldrar erfarenhet och vi diskuterade fram och tillbaka hur vi skulle göra. Till underredet köpte vi tre stycken badrumsskåp av modellen ENHET från IKEA av måtten 80x32x75cm samt en med måtten 60x32x75cm. Då badrumsskåpen inte kom med ben så köpte vi även benen CAPITA och skruvade på. När vi skruvat ihop de tre skåpen av måtten 80x32x75, ställde vi dem på plats och kände efter hur det kändes. Som bilden nedan visar funderade vi även på att sluta här och ha enbart tre skåp som tv-bänk. Vi sov på saken och bestämde oss sedan för att fortsätta enligt plan till en platsbyggd bokhylla.

 

Ett problem som vi stötte på när vi satte upp det fjärde skåpet med måtten 60x32x75 var att tillsammans blev de strax över 3 meter. Detta hamnade mitt på eluttagen. Attans! Lyckligtvis kunde Sofias morfar hjälpa till och såga bort några centimeter på skåpet så att totalen med alla fyra skåp blev 300 cm. 

Vi ville ha en bänkskiva uppepå skåten för att dölja att de buktade ut något samt att komma in enda till väggen eftersom bakstyckena på skåpen stack ut en bit. Här köpte vi 3 stycken hyllplan från Biltema som sågades till samt limmades ihop till måtten 302×35 cm. Med detta mått stack hyllplanet ut 2 centimeter längre än skåpen och ramade in dem snyggt.  

På skåpsluckorna ville jag gärna att det skulle hända något och av det köpte vi bröstlister från Byggmax som sågades till rektanglar och limmades på.  Mycket snyggt blev det!
Sofia grundmålade och målade sedan samtliga skåp invändigt och utvändigt.

 

ÖVERDELEN
Överdelen till vår bokhylla skissade vi upp och utgick ifrån tv:ns storlek. Den ville vi ha centrerad på väggen för att inte rummet skulle kännas mindre. Detta resulterade i att den vänstra sektionen blev något bredare än den högra. Här valde vi att på vänster sida skapa 3 hyllplan, på höger sida 3 hyllplan med 2 mindre sektioner och 2 hyllplan över tv:n med olika mått. Hyllplanens stommar gjorde vi utav IKEA:s bokhylla BILLY och vi hade en otrolig tur att vi hittade två stycken på deras outlet för samma pris som en ny kostar.

Till den högra sektionen kunde vi använda BILLY:s hyllplan som enbart kapades till önskade mått. På den vänstra sektionen fick vi köpa fler hyllplan från Biltema då längden inte räckte till våra önskade mått. Likaså med den övre sektionen. Delarna som vi valt sätta in lodrätt är från BILLY. För att få till allt så bra som möjligt tog vi hjälp av Sofias morfar. Han ställde upp och kapade alla delar samt gjorde nya håll för att enkelt kunna skruva ihop alla delar. De hål som inte behövdes spacklade vi igen innan de grundmålades och målades i vår härliga gråblåa färg.När vi byggde ihop överdelen byggde vi först ihop det liggandes på golvet och det var inte förrän vi skulle resa det som vi insåg att vi var ett par händer för kort. Lyckligtvis kom Sofias pappa Tomas till räddningen och hjälpte oss att lösa både det ena och andra problemet. Vi insåg att hyllplanen slog i taket och inte gick in. Vi mätte flera gånger och måtten stämde. Men varför ville hyllplanet inte gå in? Jo, vi hade mätt lite för noga och inte räknat med att lagren färg plusas på samt att man var tvungen att komma in millimeter perfekt med hyllplanen för att den skulle gå in. Lösningen blev att jag och Tomas stod och sandpapprade som om det inte fanns en morgondag. Efter säkert en timmes sandpapprande kunde vi precis (utan att skrapa i taket allt för mycket) få in hyllplanen. Tomas hjälpte oss sedan med att sätta fast överdelen i väggen för att den inte skulle välta.

Någon dag senare satte vi dit listerna. Vi ville att bohyllan skulle få en inramning både upptill och nedtill som om det var ett stort skåp. Här köpte vi lister från Byggmax och kapade till i önskade mått och satte dit. Wow vad snyggt det blev!

MÅLNINGEN
Måla, måla och måla. Ja det är vad Sofia har gjort. Väggen målades först och sedan målades alla delar. Skåpen och hyllplanen grundmålades med vitfärg innan det lades på den slutgiltiga färgen. 

Färgen vi valde heter 771 VÅG Helmatt 03 och är inköpt på Byggmax.
Det blev några lager färg,  2 lager när delarna var lösta och 1 lager färg när allt var på plats. Jag måste säga att vi är otroligt nöjda med slutresultatet. Såhär bra trodde vi inte att det skulle bli. Nu gäller det bara att hitta det vi vill inreda den med! Slutsumma på cirka 8500 kr.