Vi har haft mycket på gång och har inte haft tid att stå så mycket i köket, vilket inneburit att vi har ätit mycket wokat sista tiden. Jag älskar att äta woka mat och det bästa av allt är du i princip kan använda vilket kött du vill. Bara skär ned det i tunna skivor och stek det snabbt. Krydda efter smak och tycke och hemligheten ligger i den hemgjorda woksåsen.

Vi har varierat mellan att använda skinka och kyckling och häromdagen så använda jag kycklingfärs som vi stekte och kryddade rejält. Det har ju stått så mycket i tidningen att man inte ska äta färsk kyckling så vi var i valet och kvalet om vi  skulle använda kycklingfärsen som låg i kylskåpet, men jag såg till att steka och krydda det väl. I vanliga fall brukar jag använda färska grönsaker men som sagt, det har varit snålt med tid, så vi använda frysta wokgrönsaker.

Däremot har jag lagt tid på att göra egen woksås. Jag gjorde en stor sats som räckte till fyra tillfällen och egenhändigt gjord woksås är så god – och man känner sig lagom präktig när man gjort den.

Enklare och snabbare än så kan det knappt bli att få mat på bordet. Och det är toppen att ha med sig i matlådan.

Ett annat tips är att köpa ordentliga nudlar – och då menar jag inte de man köper för 3 kr/förpackning. Det är stor skillnad i smak och riktiga nudlar gör woken så smakrikare. Till min wok steker jag kött/kyckling eller vad man nu väljer, blandar i en påse djupfrysta wokade grönsaker och kokta nudlar. I med den goda woksåsen, stek ytterligare någon minut och sedan är det klart att servera.

Woksås till 4 måltider

Ingredienser

  • 6 msk japansk soja
  • 2 tsk sambal oelek
  • 4 tsk ingefära
  • 2 dl sweet chili
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk honung
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger

Arbetsbeskrivning:
Rör ihop alla ingredienser och häll över i en flaska. Förvaras i kylskåp.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara