Äntligen semester och med den så tittade också solen fram. Jag har sett fram emot denna ledighet och våra planer är att ta dagen som den kommer. Vi har ingenting speciellt inplanerat utan ska ta dagen som den kommer. Mina två bröder med familj kommer förbi senare ikväll och då blir det grillat och ett glas vin. Äkta hälften har lovat att göra en riktigt god potatisgratäng som vi ska ha till grillad vildsvinskorv, fläskytterfilé och kyckling. Vi rensar ju ut frysen så därav en massa ihop plock.

Idag bjuder jag på en riktigt god kaka, som definitivt inte är barnvänlig, men den passar oss vuxna. Xante Coconut Cream & Pear är en vegansk likör och den är riktig smarrig. Jag är svag för just Xante och för ett par år sedan gjorde jag en riktig god glass. Prova gärna Xanté Poire au Cognac-glass också.

Ingredienser:

  • 4 dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • ½ dl sojamjölk
  • 1 ägg

Fyllning

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 200 g riven mandelmassa
  • 100 g rostade hasselnötter
  • 400 g chokladsockerkaka
  • 2 msk hallonsylt
  • 1–2 msk Xanté Coconut Cream & Pear

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • ca ½ dl Xanté Coconut Cream & Pear

Dekoration

  • ca 50 g mörk choklad

Så här gör du:
Blanda mjöl och socker. Skär mjölkfritt margarin i små kuber. Rör snabbt samman till en deg tillsammans med sojamjölk och ägg. Låt vila svalt ca 30 min. Platta ut degen i en liten långpanna, ca 35×25 cm, med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.

Sätt in i 175 graders ugn och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Låt svalna.

Fyllning: Rör samman mjölkfritt margarin, mandelmassa, hackade nötter, smulad chokladsockerkaka och sylt. Smaksätt med Xante.

Bred lite hallonsylt på kakbotten.Tryck ut fyllningen ovanpå kakbottnen. Låt sedan stå i kylen några tim.

Glasyr: Rör samman ingredienserna och bred glasyren ovanpå fyllningen.

Dekoration: Hacka chokladen och smält den. Ringla den över rutorna.

Låt stå tills chokladen stelnat. Skär upp i rutor.