Så, lördagen börjar gå mot kväll och idag har jag rensat köket. Jag började tidigt med att gå igenom alla skåp som skurades ordentligt och helt ärlig, det är nästan så jag undrar hur äcklig jag är. Fasiken vad som samlas i skåp och det var en rejäl blandning av katthår och smulor.

Jag besiktigade allt porslin och det som inte används, det packades ned. Innan jag hann ångra mig åkte vi till tippen och där slängdes allt. Varje pryl som åker ut, desto lättare  blev jag.

Vi hade först tänkt lämna porslinet så att det kunde säljas vidare, men på grund av Corona så var det stängt, så då valde vi att slänga istället. Kanske inte helt optimalt med tanke på att andra kan ha glädje av det vi inte använder, men ingenting är som det ska vara dessa dagar.

7 bakformar lades ut till försäljning på byns facebooksida så nu väntar jag på att bli av med dem. Jag bakar inte alls i den mån som jag gjorde tidigare, så varför samla en massa prylar? Så, ut med det.

Jag hade också 3 uppsättningar av bestick men det är undanplockat. Det går inte att ha allt framme i lådor. Så, just nu känner jag mig rätt stolt över mig själv.

Vi har också bestämt oss för att fixa i ordning badrummet på bottenvåningen. Vi kör en budgetvariant även om jag kräks på den gula tapeten. Tanken är att få bort pissgul badrumsinredning samt en massa gulddetaljer som hängt med sedan vi köpte huset. Istället går vi in med industridetaljer, svart och silver.

Jag gjorde ett moodboard och det skåp som visas i brunt ska vara svart. Det här kommer att bli bra.

Extra hälften behöver lite tid att gå igång – han är inte som jag. Dvs, jag är – nu kör vi till 100% – han är ”vi väntar och ser ” – så det innebär att jag väntar in hans startperiod. Det är väl det som äktenskap handlar om… vi jämkar och ser till att vi är på samma våglängd.

Till sen lunch blev det en fräsch och god blandning på blandfärs, Yakiniku på färs. Just namnet Yakiniku har en historia och vi får bege oss bakåt i tiden, till år 675, då japanska kejsaren Tenmu förbjöd dödande av djur för att äta kött.

Förbudet höll i sig i över tusen år tills det hävdes under meijiperioden som en del av ett försök att införa västerländsk kultur i landet. Kejsaren Meiji deltog i en kampanj år 1873 för att främja köttkonsumtion genom att offentligt äta nötkött. ”Grillat” och ”stekt kött” översattes till japanska yakiniku så det här är min variant, på blandfärs och vill du äta helt vegetariskt så ersätt bara blandfärsen med vegofärs. Det blir lika gott. [Källa]

4 portioner

Ingredienser:

 • 1 röd lök
 • 250 g champinjoner
 • olja
 • 500 g blandfärs
 • 1 liten röd paprika, finhackad
 • haricot verts, 1 näve
 • 0,5 dl soja
 • 2-3 tsk ingefära
 • 1 tsk strösocker
 • 1 msk sesamolja
 • 65 g bladspenat

Så här gör du:
Finstrimla lök och strimla svamp. Stek i olja tills svamp och lök fått fin färg. Blanda ned blandfärsen och stek tills den är klar. Blanda ned paprika och haricot verts. Rör om väl och stek ytterligare ett par minuter.
Smaka av med soja, ingefärs, strösocker och sesamolja. Jag daskade rätt rejält med ingefära i min gryta så det här är en ren smaksak. Smaka av, behöver du mer ingefära, släng i mer. Lägg i bladspenat och stek ytterligare ett par minuter.

Servera grytan som den är, med grönsallad, eller med nudlar.