Som avslutning på vår fantastiska kalkonmiddag bjöd jag på en riktigt, riktigt god äppelkaka. Det enda jag kan beklaga är att jag inte har några bilder på denna fantastiska efterrätt. I alla fall inga bilder som gör den rättvisa. Jag glömde helt bort att ta bilder på hela skapelsen, så jag får försöka måla upp en bild av hur äppelkakan såg ut innan formen var nästan tom.

I botten av formen trängs mjuka äpplen som fått gosa till sig i honung och kanel. Ovanpå äpplena ligger en fantastiskt len kräm. Ja, vi kan kalla det sockerkakssmet. Som pricken över i så täcks hela skapelsen av en fantastisk toscakokosglasyr som är lagom knäckig och god. Och för att riktigt toppa det hela så ska man hälla på en rejäl sked med vaniljsås. En sådan där vaniljsås där jag blandar havrevaniljsås med havrevaniljglass. Visst låter det gott? Det var det. Mmmmmmm. Servera gärna en litet glas äppellikör till så har man riktigt kommit till mathimlen. Yummi.

Jag hittade receptet på kokaihop och ändrade bara lite grand på det. Jag hade betydligt fler äpplen i min kaka, för det ska ju vara ÄPPELkaka.

Ingredienser:

  • 5 äpplen
  • 5 msk flytande honung
  • 5 tsk kanel
  • 1 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ dl sojamjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 75 gram mjölkfritt margarin
  • 1.5 tsk bakpulver

Kokostäcke

  • 25 gram mjölkfritt margarin
  • 2 msk sojamjölk
  • 1 ½ dl kokosflingor
  • 0.75 dl strösocker

Så här gör du:
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg i en form och häll över sirap och kanel. Vill du ha mer kanelsmak, ja, då tillsätter du mer kanel. Blanda ordentligt och sätt in i microvågsugnen i 3-4 minuter. Ta ut och häll i en form.

Vispa ägg och strösocker tjockt och pösigt. Tillsätt smält mjölkfritt margarin och resten av ingredienserna. Smeten ska vara tjock. Bred ut smeten över äpplena. Sätt in formen i ugnen, 175 grader, i cirka 30-40 minuter. Känn så att äpplena nästan är mjuka.

Smält mjölkfritt margarin och blanda ned sojamjölk, kokosflingor och strösocker. Ta ut formen och bred toscakokossmeten över. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter till.

Jag gjorde min äppelkaka i fredags kväll och värmde den sakta i ugnen, cirka 50 grader, i 20 minuter innan jag serverade den. Serveras med en god mjölkfri vaniljsås.