Förra helgen var det dags för vår årliga kalkonmiddag, som brukar serveras runt Halloween. Då bjuder vi in till helstekt kalkon fylld med konjaksäpplen och till efterrätt serveras det pumpapaj men i år så bröt vi traditionen genom att servera äppelkaka med kokostäcke.
Jag kör min egen variant av amerikansk thanksgiving (från mina år i USA) och så slänger jag in sånt som passar oss. I år la vi till Pimientos de padron i menyn då gravida dottern önskade det. Mer traditionell än så är vi inte utan är öppna för alla förslag.
Pimientos de padron
Ingredienser
- 200 g padronchili
- rapsolja
- flingsalt
Så här gör du:
Hetta upp olja i en stekpanna.
Stek paprikan på medelhög värme tills de mörknar och får färg.
Lägg upp paprikan i en skål och krydda med flingsalt. Klart att servera!
Den helstekta kalkonen tar mellan 3-4 timmar att bli klar så här krävs lite planering. Jag ugnsbakar rotfrukterna redan på morgonen så de är klara innan kalkonen sätts in i ugnen. När kalkonen är klar och får vila i ugnsfolie, så görs den magiska såsen samtidigt som rotfrukterna värms.
Till kalkonen serverade vi en sallad med grönkål, morötter och pinjenötter och den var superlätt att göra.
Grönkål- och morotssallad
Ingredienser
- 130 g grönkål, strimlad
- 1 kruka dill, strimlad
- 1 stor morot,skalad och grovriven
- 1 dl pinjenötter, rostade
Dressing:
- 2 msk rapsolja
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- salt
- pepparmix
Gör så här
Blanda grönkålen med dill och morötter på ett uppläggningsfat. Strö över de rostade pinjenötterna. Blanda olja, citronsaft och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen vid servering
Äppelkakan med kokos förbereddes dagen före och under man njuter av kalkonen så värms den i ugnen.